Ausztrál tudósok felfedezték az ország eddig ismert legősibb, 17 300 éves barlangrajzát, amely egy kengurut ábrázol.

A nyugat-ausztráliai Kimberley régióban felfedezett kétméteres műalkotás egy sziklabarlang mennyezetére készült vörös okkerfestékkel - számolt be róla a BBC hírportálja.   

A Nature Human Behaviour című szaklap kedden megjelent számában közölt tanulmány készítői ősi darázsfészkek szénizotópos vizsgálatával határozták meg az alkotás korát.   

Damien Finch, a darázsfészkek szénizotópos kormeghatározásának úttörője elmondta, ritkán történik, hogy egy alkotáson és alatta is találnak fészket. A kengururajz esetében szerencséjük volt, így sikerült meghatározni a mű készítésének lehetséges legkorábbi és legkésőbbi dátumát.   

"Szénizotópos vizsgálattal megállapítottuk a festmény alatti három és a festményen lévő három darázsfészek korát, ezekből nagy bizonyossággal mondhatjuk, hogy a mű legkorábban 17 500, legkésőbb 17 100 évvel ezelőtt készült, legvalószínűbb kora 17 300 év" - magyarázta.   

A becslés alapján a kenguruábrázolás Ausztrália legrégibb ismert teljes barlangi festménye.   

Sven Ouzman, a Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint kapcsolat lehet a kengururajz és más régiókban talált ősi műalkotások között.   

"Ez az ikonikus kengurukép vizuálisan hasonlít a délkelet-ázsiai szigeteken talált, több mint 40 ezer éves rajzokra, ami kulturális kapcsolatokra utal, de azt is jelentheti, hogy még sokkal régebbi barlangi festmények is rejtőzhetnek Ausztráliában" - közölte Ouzman.   

Egy Dél-Afrikában talált, 73 ezer éves, hashtagszerű firkát tartanak a legősibb ismert rajznak.

Forrás: MTI / bbc.com / nature.com