http://komlomedia.hu/magyar-futar/13-iq100/15658-tele-vannak-mergezo-anyagokkal-az-europai-zoldsegek-es-gyumolcsok#sigProId94c5f5b6a4
A magyar cseresznye, alma, uborka és saláta különösen érintett a rendkívül káros növényvédő szerek használatában.
Drámai mértékben megnőtt a legkárosabb növényvédő szerekkel szennyezett friss gyümölcsök aránya Európában, írja egy tanulmány alapján a The Guardian.
A vizsgált almák harmadában, míg a szeder felében a legmérgezőbbnek számító peszticidek maradványait azonosította a Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe), melyekhez a rák, a szívbetegségek és a születési rendellenességek különbözői fajtái köthetők.
A kiviben található növényvédőszer-maradványok aránya a 2011-es 4 százalékról 2019-re 32 százalékra ugrott, míg a cseresznye esetében ugyanez az arány 22 százalékról 50 százalékra emelkedett ugyanebben az időszakban. A PAN Europe összesen 100 ezer európai gyümölcsminta elemzésével arra jutott, hogy kilenc év alatt 53 százalékkal emelkedett a növényvédő szerekkel szennyezettség.
Salomé Roynel, a szervezet szóvivője szerint a fogyasztók vannak most a legnehezebb helyzetben. Miközben folyamatosan azt sulykolják, hogy étkezzenek egészségesebben és fogyasszanak minél több friss gyümölcsöt és zöldségfélét, addig soha nem látott mértékben emelkedett ezekben a rendkívül mérgező anyagok koncentrációja. Roynel szerint ráadásul az is világosan látszik, hogy a kormányoknak esze ágában sincs betiltani a szóban forgó növényvédő szereket a mezőgazdasági lobbi és a termelés esetleges összeroppanása miatt.
A szóvivő szerint ezeknek a szereknek ráadásul nincs biztonságos alsó határa, ezért azt javasolja, hogy a fogyasztók idén nyáron inkább vásároljanak biogyümölcsöket „különösen, ha terhesek vagy szoptatnak”.
A legfertőzöttebb gyümölcsöknek a szeder (51%), az őszibarack (45%), az eper (38%), a cseresznye (35%) és a sárgabarack (35%) számít a kutatás alapján. De például a belga körték 87, míg a portugáloké 85 százalékban volt szennyezett. A zöldségfélék közül a zeller (50%), a zellergumó (45%) és a kelkáposzta (31%) volt a leginkább szennyezett termék.
A PAN Europe felmérésében a vizsgált magyar gyümölcsök és zöldségfélék sem teljesítettek jól. Egész Európát figyelembe véve nálunk találták a legtöbb káros növényvédő szert az uborkában (32 százalék).
A kontinensen csak Romániában (51%) és Belgiumban (39%) volt több mérgező anyag a magyar salátáknál (38%). Minden második szem magyar cseresznyében (50%) is kimutatták a veszélyes szereket, amivel a nem túl előkelő lista ötödik helyére kerültünk Spanyolország, Görögország, Franciaország és Olaszország mögé. Míg a magyar alma Európa 13. legszennyezettebbje volt a vizsgált években a 34 százalékos eredménnyel.
Forrás: szmo.hu / theguardian.com