Ezt a jóval gyengébb hatást pedig európai szakemberek mérték most fel.

Az elmúlt napokban került sor Bécsben egy hosszabb, egy teljes héten át tartó tudományos találkozóra, amelynek során az Európai Űrügynökség megosztotta a résztvevőkkel a Föld mágneses mezejével kapcsolatos legfrissebb adatokat és a módosított összegzést. Eszerint az óceánok hatását is sikerült jobban felmérni, ez pedig nagy segítséget jelent a változások megértésében.

Azt jól tudjuk, hogy a Föld külső magjában lévő szuperforró, folyékony vas az elsődleges felelős a mágneses mezőért, annak alakulásáért. Emellett azonban más források is szerepet játszanak ebben, itt pedig a kéregben elhelyezkedő mágneses köveket, illetve az óceánokat érdemes megemlíteni. Ez utóbbiak hatását igyekszik jobban felmérni az ESA, mégpedig összesen három műholdra támaszkodva, amelyek a Swarm-projekt keretében végzik munkájukat. Az eddig kapott eredményekből kitűnik, hogy a sós víz mozgása, az áramlatok szintén mágneses jelet generálnak, ennek jelenlétét és hatását pedig részletes animáción keresztül mutatták be, amely azt ábrázolta, hogy ezek a jelek miként változnak egy 24 órás perióduson keresztül.

A szakemberek számára továbbra is komoly problémát jelent, hogy ez a hatás jóval gyengébb, hiszen a forró vashoz viszonyítva az óceánok mintegy 20 ezerszer gyengébb eredményt produkálnak, legalábbis a műholdak magasságában. Mindazonáltal ezen műholdak révén most globális képet kaptak erről a folyamatról, így nemcsak a mágneses mező változásait és alakulását érhetjük jobban meg, de egyben részletesebb képet kapunk a klímaváltozás folyamatáról is, hiszen azt is megfigyelték, hogy az óceánok miként tárolják a levegőből átvett hőt és ez miként oszlik el bennük.

Ezzel egy időben a műholdak segítségével a mágneses litoszféra új részletes térképét is megalkották, ez pedig egy külön oldalon megtekinthető.

Forrás: sg.hu / esa.int