A Szibériai Vegyi Kombinát (SZHK) területén megvalósuló BRESZT-OD-300-as gyorsneutronos reaktor működéséhez szükséges technológiai berendezések szállításáról állapodott meg a TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalathoz tartozó üzem a berendezések gyártóival, amelyek a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern gépgyártó divíziójának részeként működnek.

A nyugat-szibériai Szeverszk városában található Szibériai Vegyi Kombinát szerződést kötött a folyékony fém hűtőközeggel működő BRESZT-OD-300-as gyorsneutronos reaktorhoz tartozó speciális üzemanyag-átrakó berendezés gyártásáról a Központi Géptervező- és gyártó Irodával (CKBM). A gőzfejlesztő berendezés gyártásáról és szállításáról a vállalat a ZiO-Podolszk gépgyárral állapodott meg.

A BRESZT-OD-300 gyorsneutronos blokk technológiai berendezései magas műszaki tartalommal bíró innovatív fejlesztések.

Olyan, a világon egyedülálló berendezésekről van szó, amelyeket az atomenergetikai iparban még soha nem alkalmaztak.

Ezeknek a berendezéseknek a reaktor teljes üzemideje alatt meg kell őrizniük a működőképességüket az extrém magas hőmérséklet és az erős ionizáló neutronsugárzás közepette, illetve ellen kell állniuk a rendkívül korrozív folyékony fém hűtőközegnek is.

A nyomott könnyűvizes VVER-reaktoroktól eltérően, amelyeket az üzemanyag-átrakás idejére leállítanak, illetve normál hőmérsékletre hűtenek le, a BRESZT-OD-300 reaktorban az üzemanyag átrakása több mint 400 Celsius fokos hőmérsékleten zajlik.

A kiégett üzemanyag cseréjéhez a friss üzemanyagot fel kell erre hőmérsékletre melegíteni, amit egy speciális kamrában végeznek majd el, ezután helyezik a friss üzemanyagot a folyékony ólom hűtőközegbe.

Az extrém körülmények között is hibamentesen működő berendezések kifejlesztéséhez nagyszabású kutató-fejlesztő munkát végeztek a Roszatom mérnökei, beleértve a tervezést, a speciális összetételű anyagok kiválasztását, a modellek, illetve a tesztállomások létrehozását, az egyes folyamatok modellezését, majd végezetül a műszaki projekt kidolgozását.

Azért különlegesek a szeverszki demonstrációs célú energiatermelő reaktor és annak segédberendezései, valamint a nukleáris üzemanyagok gyártására és újrafeldolgozására szolgáló egységek, mert sehol a világon nincs hasonló. Az Áttörés elnevezésű projekt résztvevőinek folyamatosan a megszokottól merőben eltérő műszaki feladatokat kell megoldaniuk. Nemcsak az egyedülálló BRESZT-OD-300 blokk létesítményeinek építése közben, hanem a tudományos kutatások, illetve a műszaki tervezés során is – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL üzemanyaggyártó vállalat elnöke a hír kapcsán.

A magas technológiai színvonalat képviselő berendezések gyártása várhatóan három-öt évet vesz igénybe, a főberendezés telepítése pedig 2025-re valósul meg.

A 300 MW villamos teljesítményű, innovatív, gyorsneutronos, demonstrációs célú energiatermelő reaktor kulcsfontosságú eleme a Roszatom stratégiai Áttörés elnevezésű projektjének. A reaktor és berendezései mellett a projekt részét képezi a kevert urán-plutónium-nitrid nukleáris üzemanyag gyártására és feldolgozására, valamint a kiégett üzemanyag újrafeldolgozására szolgáló modul. Az Áttörés projekt célja egy olyan új technológiai platform kifejlesztése, amely képes lesz megoldani a kiégett nukleáris fűtőelemek és a hulladék kezelésének kérdéseit, és versenyképes ipari léptékű energiatermelő komplexumként biztosíthatja az orosz atomenergetikai technológia vezető szerepét a világban.

Forrás: vg.hu