Az Európai Unió 5,6 milliárd eurót fektet a nemzetközi termonukleáris kísérleti reaktor (ITER) létrehozására irányuló projektbe 2027-ig.

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn fogadott el határozatot, amellyel biztosítja, hogy a projekthez nyújtott európai finanszírozás a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló többéves pénzügyi keret (MFF) időtartama alatt is folytatódjon. A projekt számára a 2021-2027-es időszakra előirányzott indikatív európai hozzájárulás összege folyó árakon 5,61 milliárd euró.    

A nemzetközi termonukleáris kísérleti reaktorról szóló megállapodást 2006 novemberében írta alá az Európai Atomenergia Közösség (Euratom), az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kína, Dél-Korea és India. Az ITER-megállapodás értelmében befogadó félként eljáró Euratom vezető szerepet vállalt a projektben, amely a magfúzió energiaforrásként való felhasználhatóságának tesztelésére szolgál.   

A világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése tavaly júliusban kezdődött meg a franciaországi Cadarache-ban.    

Az Európai Bizottság becslései alapján az első plazmát 2025 decemberére hozzák létre, a teljes körű működést pedig 2035-re várják. A fúziós energia működő kereskedelmi energiaforrásként 2050 előtt nem fog villamos energiát termelni.

Forrás: MTI / consilium.europa.eu