Hét országból érkeznek csipkeverők Kecskemétre, hogy augusztus 24-étől háromnapos fesztiválon mutassák meg a nemzeteikre jellemző motívumokat, kézimunkákat.

Bedő Istvánné vertcsipkekészítő, a kiállítás szervezője az MTI-nek elmondta: a IV. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon a hagyományos vonalat képviselő osztrákok apróbb csipkéi mellett a csehek merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, színesebb kézimunkái is áthatók lesznek.   

A franciák vertcsipke-táskákat, a lengyelek fehér és ekrü terítőket, ékszereket hoznak, a spanyolok bonyolult technikájú tüllcsipkékkel érkeznek, Barcelona tartomány Arenys de Mar városának múzeumigazgatója gazdag gyűjteményükből válogatott néhány érdekességet.   

A szlovákok az egykor cseh és német bányászfeleségektől megtanult technikát ma már mesterien űzik: a szintén modernebb vonalat képviselő alkotóik akár egy törött csészét is körbedolgoznak csipkével. A kiállításra gömöri - a magyar hímzésből átvett elemekkel gazdagított - csipkevariációikat is elhozzák.   

A nemzetközi találkozón a Prágai Iparművészeti Főiskola tanárainak és növendékeinek csipkedíszítéssel készült ruháit és kiegészítőit divatbemutató keretében mutatják be. A kétévente rendezett seregszemle idén az ünnepekhez kapcsolódik, korábban a konyha, a divat és a lakásművészet volt a téma. A helyi kiállítók húsvétra és karácsonyra, keresztelőre és esküvőre vert csipkealkotásokat vonultatnak fel.    

A magyarokat Bedő Istvánné és a Kecskeméti Csipkecsoport felnőtt tagjai képviselik, akik idén a leginkább időigényesnek és legnehezebbnek számító tüllcsipkékkel készülnek. A kecskeméti fesztivál idején a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 375 megtekintés

Videó: 47 974 887 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888102

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh