A hadisírok kölcsönös tisztelete a szellemi béke alapja, méltó gondozásukat ezért az érintett országoknak viszonossági alapon biztosítaniuk kell - mondta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

Kovács Vilmos ezredes szükségszerűnek nevezte a jó kapcsolatokat az érintett országok között, hiszen a magyar hősök jelentős része más államban nyugszik, és Magyarországon is temettek el külföldieket a háborúk alatt. Hozzátette, hogy a hősök emlékezetét méltatlanul elhanyagolták a rendszerváltás előtti évtizedekben, ezért sok feladat maradt az utókorra ezen a téren is.   

A parancsnok közölte, hogy az első világháborús hadisírok rendbetételére elkülönített 2 milliárd forintos keret 70-80 százalékát már lekötötték. A pályázati összegből - mint mondta - 30 ezer katonai sír újulhat meg országszerte, függetlenül az ott nyugvók nemzetiségétől.   

Magyarország Európában elsőként, 1917-ben gondoskodott törvényi szintű szabályozással a hősi halottak emlékének ápolásáról, 1924-ben pedig minden év májusának utolsó vasárnapját jelölték ki a magyar hősök emlékünnepévé - mondta Kovács Vilmos.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 459 megtekintés

Videó: 48 312 820 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922503

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh