A túrázókat is érinti, a magyar kormány súlyosabb szankciókkal sújtaná a környezetkárosítókat.

Az illegálisan lerakott hulladék és a kirándulók által eldobált szemét hatalmas problémákat okoz a hazai erdőkben.

A környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek üdvözlik a jelenség ellen küzdő helyi kezdeményezéseket, de a probléma megszűnéséhez elengedhetetlen a szigorítás és a szemléletváltás – írja a hellovidek.hu.

A természetben elhelyezett hulladékok hatalmas károkat okoznak az ökoszisztémában, ugyanis több száz év alatt sem bomlanak le. A magyar kormány súlyosabb szankciókkal sújtaná a környezetkárosítókat, és a jelenleg szabálysértésnek számító illegális hulladék-kihelyezés a jövőben bűncselekménynek számítana.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az állami erdőgazdaságok évente több mint 100 millió forintos nagyságrendben költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld és ipari hulladékok felszámolására, az erdők tisztán tartására.

Az agrárminisztérium kezdeményezése alapján a kerületvezető erdészek hatósági jogkört kapnának, így több mint 1100 erdész tudna a rajtakapott illegálisan szemetelők ellen hatóságilag fellépni. A gyorsabb fellépés és a magasabb büntetési tétel pedig a várakozások szerint elrettenthetik a szemetelőket.

Szakemberek szerint a hazai erdőkben található illegális hulladék két főbb forrásból ered, főként a vállalkozásoktól és a háztartásoktól származik. Tapasztalataik szerint az erdők nem a túrázók miatt fulladnak bele a szemétbe, mivel a természetjárók sokat fejlődtek az elmúlt években a környezettudatosság terén.

Forrás: Startlap Utazás

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 238 megtekintés

Videó: 48 315 363 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922924

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh