Különleges bemutatóval vette kezdetét a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének legutóbbi ülése: a szeptember 26-i tanácskozás délelőttjén a résztvevők – közgyűlési tagok és néhány meghívott vendég – dr. Erb Maria és Manz Alfréd szakértők vezetésével járhatták be az újonnan elkészült országos magyarországi német tanösvényt – a rossz időjárás miatt virtuálisan.

A nyolc állomásból álló tematikus útvonal Baján, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK) területén található, és azt „A múltnak jövője van“ mottó fémjelzi. Az eseményen számos információt és különlegességet tudhattak meg a résztvevők, a tanösvény ugyanis kitér a magyarországi németek történelemére, kultúrájára és nyelvére is. A virtuális túra után a hazai németség legfelsőbb döntéshozói az MNÁMK aulájában tanácskoztak az aktuális ügyekről és a jövőbeni tervekről.

A koronavírus-járvány miatt az eredetileg ez év tavaszára tervezett ünnepélyes, a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma által finanszírozott tanösvényátadót ugyan le kellett mondani, azonban a tervek szerint online átadóra kerülhet sor a közeljövőben. Addig pedig csupán az MNOÖ közgyűlési tagjai és néhány meghívott vendég járhatták be szakértői vezetéssel a rendkívül színvonalas új tanösvényt.

-„Kezdetben volt az Ige”, olvashatjuk a János evangélium elején. A magyarországi németek országos tanösvénye esetében pedig „kezdetben volt az ulmi dereglye” – világított rá humorosan dr. Erb Maria nemzetiségi szakértő (ELTE, Magyarországi Németek Kutatóközpontja) az MNOÖ legújabb projektjének helyszínén, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja udvarán nemrég átadott, impozáns, eredeti méretű ulmi dereglye formájú foglalkoztatóteremre.

A nemzetiségi szakember egy maroknyi szakértői csapattal hívta életre a frissen átadott országos német tanösvényt. A projektben közreműködtek: Frey Mária (Koch Valéria Iskolaközpont), Szauter Terézia, Manz Alfréd és Emmert József (MNÁMK), Englederné Hock Ibolya és Sax Ibolya (MNOÖ), valamint Pánovicsné Szeiberling Krisztina (PTI Communications).

Az információs táblákat, interaktív elemeket és kísérőfüzetet magában foglaló tematikus sétaút vezérmotívuma a „Közösség”. E téma köré rendeződnek különböző tematikus súlypontjai, így a németek betelepítése, a hagyományos családi szerepek, a falusi közösségek együttélése, a megélhetés, az anyanyelv, a vallási közösségek és modern közösségi formák, valamint a fenntartható hagyományőrzés és a magyarországi német identitás lehetséges irányzatai.

– Amikor megszületett az elhatározás, hogy készítünk egy országos tanösvényt, nem gondoltam volna, mekkora munkával állunk majd szemben. Rendkívül színvonalas lett, úgy gondolom, hogy méltó, örök emlékművel gazdagodott általa a magyarországi német közösség – hangsúlyozta köszöntőjében Englenderné Hock Ibolya, aki különleges meglepetéssel készült a tanösvény megvalósításában közreműködő szakértői csapat számára. A nyolc állomás mindegyikét – főbb jellemzői alapján – a készítőcsapat egy-egy tagjához rendelte, és ezt szívhez szóló, kis ajándékkal kiegészített köszönőbeszédben indokolta.

Forrás: Magyarországi Németek Országos Önkormányzata