Franciaországnak jelentős számú nukleáris reaktorra van szüksége - vélte kedden Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a párizsi Nukleáris Világkiállítás (WNE) nyitónapján.

"A köztársasági elnök (Emmanuel Macron) fogja meghatározni a szükséges reaktorok számát, de az újraiparosítás és a dekarbonizáció több nukleáris reaktort igényel a még több elektromos áram megtermeléséhez, amelyek a nagy ipari létesítmények dekarbonizálását fogják szolgálni" - fogalmazott a kormánytag.    

A Nukleáris Világkiállítást keddtől csütörtökig rendezik meg Párizsban az atomenergia-ipari ágazat legjelentősebb nemzetközi döntéshozóinak és vállalatainak részvételével. A találkozó elsődleges célja az új partneri kapcsolatok, az exporttevékenységek, azaz a kereskedelmi és üzleti jellegű fejlesztés, ráirányítva a figyelmet a több szempontból vitatott nukleáris energia klímavédelmi előnyeire.    

Emmanuel Macron államfő november elején megerősítette, hogy Franciaország legalább hat kisméretű, innovatív, jobb hulladékfeldolgozással járó atomerőművet, úgynevezett SMR-t (Small Modular Reactor) épít, miközben folytatja a megújuló energiaforrások fejlesztését is annak érdekében, hogy a lakossági ellátásban fele-fele legyen az arány a jelenlegi 72 százalék helyett. Az egyik legtöbb rektorral rendelkező országban az utolsó atomerőművet több mint húsz évvel ezelőtt nyitották meg.    

A gazdasági miniszter megerősítette, hogy az újabb reaktorok pontos száma, finanszírozása és megnyitásának ideje még nem dőlt el. Jelezte ugyanakkor, hogy "a következő napokban" a nukleáris energia bekerül a zöld, fenntartható gazdasági tevékenységek Európai Unió által kijelölt körébe. A besorolással megnyílhat a lehetőség a zöld finanszírozási támogatások eléréséhez.    

"Elképzelhetetlen és felelőtlen lenne, ha a nukleáris energiát nem ismernék el dekarbonizált energiaként az uniós taxonómia-rendeletben, mi ezért folytatjuk a küzdelmet" - mondta Bruno Le Maire. Hozzátette: "ez az egyik téma, amelyről tárgyalunk az új német kormánnyal, és meggyőződésem, hogy kompromisszumot tudunk találni Németországgal ebben a témában azért, hogy a következő napokban a nukleáris energia bekerüljünk az uniós taxonómiába".    

Franciaországban mintegy 72 százalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásban, ami a legmagasabb a világon, és az ország energiafüggetlenségét 18 atomerőműben 56 reaktor biztosítja. A lakossági energiaellátásban a nukleáris energia arányának 50 százalékra kell csökkennie 2025-re a megújuló energiák arányának növelésével, ahogy azt a 2015-ben elfogadott törvény előírja.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 009 megtekintés

Videó: 48 291 796 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919962

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh