Közoktatási intézmények csatlakozását is várják az Európai hulladékcsökkentési héthez - jelentették be szerdán Budapesten.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta: november utolsó hetében rendezik meg az Európai Unióban az Európai hulladékcsökkentési hetet, amellyel a hulladék csökkentésére, az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra hívják fel a figyelmet.  

Arra buzdítják a szülőket, pedagógusokat, nevelésben részt vevő intézményeket, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, hogy csatlakozzanak a hulladékcsökkentési héthez, ezzel bizonyítva Magyarország elkötelezettségét a témában - fogalmazott. Elmondta, hogy az Európai Unió tagállamai "versengenek" a hulladékcsökkentési héten. Minél több önkéntes program indul, annál jobban mutatjuk tagállami szinten, mennyire fontos a megfelelő hulladékgazdálkodás, a hulladék csökkentése, újrafeldolgozása, újrahasznosítása - tette hozzá.  

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára arról beszélt, hogy a magyar oktatási rendszerben a fenntarthatóságnak, a fenntartható fejlődésnek, a környezetvédelemnek, a természetismeret ügyének nagy hagyománya van.  

Sokat teszünk azért, hogy ez ne csak szép hagyomány legyen, hanem a magyar oktatási rendszer egyik erősségét jelentse - hangoztatta. Megjegyezte: 1200 ökoiskolából és 1000 zöld óvodából álló hálózatot működtetnek, amelyekben teljes körű, a fenntarthatóságra, a természet védelmére irányuló nevelési program működik.  

Felidézte: múlt héten nagy sikerrel zajlott a fenntarthatósági témahét, amelynek ötödik alkalommal volt "gazdája" a minisztérium. A témahétre 1804 iskola regisztrált - ebből 121 határon túlról - és 24 ezer osztály 396 ezer tanulója vett részt a témahét programjaiban. A témahéthez kapcsolódó facsemete-ültetésben 700 iskola vett részt. Hozzátette: a "következő lépés" az Európai hulladékcsökkentési héthez csatlakozás, a köznevelési intézmények örömmel működnek együtt a nemes cél érdekében.  

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ igazgatója fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti alaptantervben már egészen kicsi kortól megjelenik a fenntarthatóság, a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem, mert így nagyobb eséllyel sajátítják el ezeket a gyerekek. Ha ez a tudatosság beépül a gyerekekbe, akkor a szülőket is tudják nevelni - jegyezte meg.  

Elmondta: minden iskola szelektíven gyűjti a hulladékot, gyűjtik az elemeket és szinte mindegyikben van palacknyomó, amely elősegíti a palackok újrahasznosítását. Szólt arról, hogy több helyen is tapasztalta, az iskolák begyűjtik az újrahasznosítható anyagokat és technika- vagy rajzórán felhasználják azokat.  

Idén 12. alkalommal rendezi meg az Európai Bizottság szakmai szervezete az Európai hulladékcsökkentési hetet november 21-29. között. Az Európai hulladékcsökkentési héthez a hulladekcsokkentesihet2020.hu oldalon lehet csatlakozni, ott ötleteket, tippeket is kaphatnak a regisztrálók.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 714 435 megtekintés

Videó: 48 926 768 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027357

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh