Összesen csaknem 1000 kilométer  hosszú tanösvény-hálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a kirándulni vágyókat, akik országszerte 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben.

A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül és egyedülálló élményt kínál - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium.  

"A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén 15, applikációval is bejárható túraútvonal található. A koronavírus-járvány talán még inkább ráirányította a figyelmet arra, hogy a minket körülvevő környezet milyen hatalmas érték és egyre szívesebben járunk be egy-egy természeti területet, ráadásul az applikáció segítségével ezt még könnyebben megtehetjük" - idézi a közlemény Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt, aki a budaörsi Gubóvirág tanösvényt kereste fel Balczó Bertalannal, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkárával.  

Balczó Bertalan kiemelte, hogy a nemzetipark-igazgatóságok több mint 100 ezer hektáron valósítanak meg élőhelyfejlesztést célzó beruházásokat. Mint hangsúlyozta: "az aktív védelmi intézkedések mellett ugyanolyan fontos az is, hogy bemutassuk ezeket az értékeket a nagyközönség számára, éppen ezért 2014 óta 16 milliárd forintot fordítunk ökoturisztikai beruházásokra a nemzeti park igazgatóságoknál. Ennek köszönhetően a látogató- és bemutatóhelyekhez kapcsolódóan tanösvények létesülnek és újulnak meg országszerte".  

Magyarországon a tanösvények többsége térítésmentesen, szabadon látogatható; az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett számos esetben már mobil applikációk segítségével is bejárhatók az útvonalak.  

A tanösvény-hálózatnak köszönhetően az érdeklődők megismerhetik Magyarország természeti kincseit, például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat, miközben számos helyen egyedülálló panorámában lehet részük - áll az Agrárminisztérium közleményében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 524 megtekintés

Videó: 48 301 992 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920925

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh