Az ENSZ döntése értelmében, május 20. a Méhek Világnapja.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete három évig vizsgálta a méhek világnapjának kijelölését kezdeményező szlovéniai beadványt, míg végül 2017. decemberi közgyűlésükön elfogadták. A méhek világnapja első ízben 2018. május 20-án került a naptárakba.

1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, Anton Janša. Az ő méhészeti munkásságának állítanak emléket azzal, hogy születésnapjának dátuma lett a méhek világnapja.

Az eredetileg festőnek tanult Jansa a Habsburg udvar bécsi egyetemének a méhészkedés tudományát oktató tanára volt. Munkásságának fontosságát már akkor felismerték és nagyra becsülték. A méhtartás elmélete mellett olyan praktikus és gyakorlatias ötletei is voltak, mint például a méhkaptárok méretének “szabványosítása”. Ez lehetővé tette a több kaptárt befogadó kaptártárolók kialakítását, ami a szállítás egyszerűbbé válása mellett a gyors kaptár cserét is lehetővé tette.

Túlzás nélkül állítható, hogy a méhek beporzó munkája hiányában valószínűleg maga az emberi lét is komoly korlátokba ütközne. Oda lenne  minden olyan növény, aminek szaporodását a méhek áldozatos munkája biztosítja.

A méhek napja azon túl, hogy felhívja a figyelmet apró rovar-barátaink nélkülözhetetlenségére, figyelmeztet bennünket a természeti környezet megóvásának fontosságára is.

Forrás: OMME

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 843 695 megtekintés

Videó: 49 021 173 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043518

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh