A vállalkozásoknak ne a számla kibocsátásakor keletkezzen áfa-fizetési kötelezettségük, hanem a pénzügyi teljesítés legyen az áfa-fizetési kötelezettség alapja, összhangban az uniós irányelvekkel - javasolja a Jobbik, felszólítva a kormányt arra: ezzel is járuljon hozzá a vállalkozások versenyképességéhez, likviditási problémáik enyhítéséhez.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: tavaly június elsején az Európai Bizottság keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz a magyar áfa-visszaigénylési rendszer felülvizsgálatát kérve.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolta a bíróságnak, nyilvánítsa a közösségi joggal ellentétesnek a magyar áfa-szabályozást, amelyet úgy alakított ki az állam, hogy csak őt hozza kedvező pozícióba, a vállalkozásokra terhelve ennek anyagi terheit, csökkentve azok likviditását - folytatta Volner János.

Kifejtette: ha valaki kibocsát egy számlát, már annak pillanatában adófizetési kötelezettsége keletkezik a következő bevallás időpontjában, még akkor is, ha ő maga nem kapta még meg ennek áfa-tartalmát; az állam tehát egy olyan adót kér, amit a vállalkozó még nem vett kézhez.

A Jobbik ezen szeretne változtatni - mondta a frakcióvezető-helyettes, emlékeztetve: ez ügyben korábban törvényjavaslatot is benyújtottak, de azt bizottsági szinten "lesöpörték". Most azonban azt látják, indítványuk tartalma visszaköszön a főtanácsnok leveléből - tette hozzá.

Kijelentette: felszólítják a kormányt, ily módon járuljon hozzá a vállalkozások versenyképességének növekedéséhez, likviditásuk megerősítéséhez, tegye lehetővé, hogy az állampolgárok és a vállalkozások is részesülhessenek az uniós csatlakozás előnyeiből. Volner János szavai szerint a Fidesz még ellenzékben felvállalta az áfa-kérdés rendezését, mint a körbetartozások megszüntetésének egyik eszközét, mégsem történt semmi.

Forrás: MTI nyomán

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 397 162 megtekintés

Videó: 45 465 706 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6385907

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh