Pár gondolat erejéig, nézzük meg az árfolyamgát árnyoldalát is. Aki már vett a kezébe ilyen szerződést, és alaposan végigtanulmányozta, feltűnhet neki néhány dolog. Íme, egy konkrét példa 4,5 millió felvett hitelnél, jelenleg havi 60 ezres törlesztő mellett.

1. A bank az új szerződésben 1%-al alapból magasabb kamatot határoz meg. Ez annyit jelent, hogy az árfolyamgát bevezetésével, alig mindössze 19 ezer forinttal csökkent volna a törlesztő. Cserébe a gyűjtőszámlán havi 27 EZER Ft jelenik meg (260 Ft-os CHF mellett), ami után újabb kamatot kell fizetni.

2. A gyűjtőszámlára van állami kamattámogatás. Most van, régen a diákhitelre is volt. Egy tollvonás és már nincs is támogatás.

3. Új szerződés kerül aláírásra, amivel az ember elismeri eddigi tartozását. Így jogorvoslatra már nincs lehetőség. Sőt a legtöbb bank, még a szerződésbe azt is beírja, hogy nem indítunk pert ellenük.

Nos, akkor foglaljuk össze, miről is van szó. Megemelkedik a kamatunk, így végeredményben többet fizetünk. Néhány évig ugyan kicsivel kevesebb a törlesztő, de mi lesz utána? Nem elég, hogy ismét rendes árfolyamon kell törleszteni, hanem hozzájön az emelt kamat és a gyűjtőszámlára félre rakott pénznek a törlesztője is. (Ha 260Ft marad a CHF, jelen példánkban 1 millió 620 ezer Ft lesz a gyűjtőszámlán. Annak vajon mennyi lesz a törlesztője?) És már jogorvoslati lehetőségünk sincs.

Ki mit nyer? A bankoknak nagyobb bevételük lesz, az állam megszabadul a perektől. Végül az állampolgár? Esetleg még pár évig kihúzza, apránként mindenét eladja. Hisz most már törleszteni kell, ha tud, ha nem, mert már az állammal is szerződésben van. Így nem kell a végrehajtónak értékesíteni az ingóságokat.

Kicsit emlékezzünk vissza, a sok reklámra. Vegyük fel a hitelt autóra, lakásra, milyen jól járunk...

Most vegyük igénybe az árfolyamgátat, milyen jól járunk...

Kapcsolódó riportunk Dr. Damm Andreával itt tekinthető meg:

Kattintson ide...

A nagyvállalatok jogásza a devizahitelekről és azok hátteréről beszél. Az interjú apropója az MTV-ben általa bemutatott MEGÁLLAPODÁS (az akkori pénzügyminiszter és kilenc vezető bank igazgatója írt alá), melyből kiderül, hogy a bankok igenis tudtak a devizaárfolyamok elszabadulásáról, csak erről nem tájékoztatták a hitelfelvevőket... - talán direkt! KÖTELEZŐ ANYAG!

További kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A bankok tudták, hogy a devizahitelesek fizetésképtelenné válhatnak

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 724 788 megtekintés

Videó: 48 934 694 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028773

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh