Harminchat közintézményt, zömében a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáit, kollégiumait, oktatási épületeit ellátó geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki a csongrádi megyeszékhelyen. A fejlesztés révén a gázfűtés költségeihez képest 30 százalékos megtakarítást lehet elérni - közölte Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója az MTI-vel.

Közleményben emlékeztetett arra, egy öt évvel ezelőtt uniós támogatással lezajlott kutatás során bebizonyosodott, Szeged hidrogeológiai adottságai lehetőséget adnak gazdaságosan üzemeltethető geotermikus rendszer megépítésére. Ekkor készültek el a két - egy szegedi és egy újszegedi - geotermikus kör tervei.

Az SZTE az akadémia szegedi biológiai kutatóközpontjával és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatával konzorciumban nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a beruházás megvalósítására. A tender győztese a szegedi Geotermikus Szolgáltató Kft. lett, amely részben pályázati forrás felhasználásával, 3,254 milliárd forintos beruházással 8,9 MW névleges teljesítményű geotermikus fűtési rendszert alakít ki - tudatta az igazgató.

A termálkutakból nyert 85-90 Celsius-fokos víz hőszigetelt csővezetéken jut el az intézményekbe, ott a meglévő rendszerbe beépített új hőcserélőn keresztül felmelegíti az épületek fűtővizét. Ez a megoldás - az időjárási körülményektől függően - részben vagy egészben biztosítja az intézmények fűtését, szükség esetén pedig kazánokkal fedezik a többlet hőigényt. A geotermikus köröket úgy alakítják ki, hogy azokra később rákapcsolhassák a Csongrád Megyei Kormányhivatal, valamint a Sport és Fürdők Kft. egyes épületeit - közölte Majó Zoltán.

A fejlesztésnek köszönhetően a gázfűtés költségeihez képest 30 százalékos, évi 80-100 millió forintos megtakarítást lehet elérni - tette hozzá a szakember.

Az egyetem honlapján nyilvánosságra hozott, húszéves időtartamra megkötött megállapodás alapján a felhasználók 2014 szeptemberétől évente legfeljebb 85 ezer GJ hőenergiát vásárolnak a Geotermikus Szolgáltató Kft.-től, ezért az első évben nettó 2590 Ft/GJ hődíjat fizetnek. A hődíj árát a szerződésben rögzített - többek között az inflációt és az energiahordozók árát figyelembe vevő - képlet alapján indexálják.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 660 069 megtekintés

Videó: 48 866 276 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7017487

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh