Jelentős adóteherrel járhat az adósoknak, ha bankjuk elengedi a tartozásuk egy részét. Egyre fontosabb ez a kérdés, hiszen az elmúlt héten részleges adósságelengedéssel kapcsolatos programot indított az AXA. Most annak jártunk utána, hogy mennyit kell befizetnie az államkasszába, azoknak, akik meg tudnak egyezni a bankjukkal.

Jelentős adóteherrel is számolniuk kell azoknak a devizahiteleseknek, akiknek az adósságát elengedi a bankjuk. A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint, ha a magánszemélynek elengedik vagy átvállalják a tartozását, akkor bevételhez jut. Az elengedett összeg a magánszemély egyéb összevonandó jövedelmének minősül, ami után meg kell fizetnie a 16 százalékos szja-t. Az ingatlan eladás ugyan magában nem illetékköteles, de a értéknövekményből származó bevétel után ekkor is ki kell fizetni a szja-t.

Az elengedett tartozás után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is kell fizetni. Ez alapesetben a kifizetőt terheli. Akkor viszont, ha a kifizető nem köteles megállapítani adót (adóelőleget) a jövedelem után, akkor a jövedelmet szerző magánszemélynek kell a 27 százalékos ehot is megfizetnie. Ha a magánszemélynek kell megfizetnie az eho-t, akkor annak összegével csökkentheti az elengedett tartozás összegét, és csak a különbözet után kell megfizetnie az szja-t. Itt kell megjegyezni, hogy az adókötelezettség pontos meghatározásához ismerni kellene a bankok által megkötendő szerződések részleteit is.

Felmerülhet a kérdés, miért nem vállalják át a bankok a fizetendő adóterheket? Ez nem járható út, mivel az átvállalt adóteher is a magánszemély jövedelme lenne. Az elengedett tartozást terhelő adókötelezettség mindenesetre motiválttá teszi az adósokat abban, hogy minél magasabb áron értékesítsék az ingatlanaikat, hogy kisebb összegű tartozást vállaljon át tőlük a bank, ami után meg kell fizetniük az szja-t. Nem lesznek érdekeltek például abban, hogy alacsony áron, mondjuk a rokonuknak értékesítsék a lakásukat, mondván, a bank úgyis elengedi a fennmaradó tartozásukat.

Jó hír ugyanakkor, hogy az illetéktörvény szerint ugyan az elengedett követelés az ajándékozási illeték tárgyát képezi, mint vagyoni értékű jog ingyenes átengedése, mégsem kell utána illetéket fizetni. Mentes az ajándékozási illeték alól az olyan ajándék megszerzése, amely után az ajándékozót vagy a megajándékozottat személyi jövedelemadó, társadalombiztosítási járulék vagy egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

Forrás: penzcentrum.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A bankok tudták, hogy a devizahitelesek fizetésképtelenné válhatnak

Kattintson ide...

Kapcsolódó riportunk a témában:

A devizahitelről őszintén (Dr. Damm Andrea): Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 695 656 megtekintés

Videó: 48 907 259 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023666

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh