A bíróság egy devizahitel-károsultnak adott igazat hétfőn egy ingatlan-ügyben a Cib Bank ellen – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) az érintett, Dr. Bihari Krisztina internetes közlésére hivatkozva. Az érintett tájékoztatása szerint a bíróság megállapította valamennyi szerződés, így a kölcsönszerződés, a jelzálogjogot alapító szerződések, és a közokirat teljes érvénytelenségét.

"A szerződések érvénytelensége a szerződések megkötésekor hatályban lévő Hpt. 213.§/1/ bekezdésében és a Ptk. 523.§/1/ bekezdésében rögzítettek alapján megállapítható" – tartalmazza az ítélet a hitelkárosult szerint.

A devizahitelezést elsőként hibás terméknek nyilvánító Róna Péter közgazdász az MSZF-hez eljuttatott üzenetében a következőképpen reagált az ítéletre: „Ez az ítélet pontosan kifejezi az általam képviselt álláspontot. Mint ahogy az írásaimból és a YouTube-on is elérhető szavaimból kivehető, álláspontom, mint a bíróságé, a Ptk 523/1 cikkelyére épül, azaz arra, hogy a hitelszerződés tárgya nem lehet valami más, mint a hitelfelvevő rendelkezésére bocsátott összeg. Mivel a bank nem svájci frankot, hanem forintot bocsátott a hitelfelvevő rendelkezésére, a svájci frank nem lehet a szerződés tárgya.”

Róna Péter elégedetten nyugtázta, hogy „végre, ennyi idő után, egy bíróság képesnek bizonyult ezt az egyszerű, a törvényben világosan lefektetett fogalmat érvényesíteni” – idézte az MSZF a pénzügyi szakember szavait.

Forrás: pestmegyei-hirhatar.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

A bankok tudták, hogy a devizahitelesek fizetésképtelenné válhatnak

Kattintson ide...

Kapcsolódó hírünk:

Így kell elszámolni semmis deviza alapú kölcsön esetén

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 735 073 megtekintés

Videó: 48 942 668 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030059

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh