Szándéknyilatkozatot írt alá a Dmitrovgrádban épülő, többcélú gyorsneutronos kutatóreaktor nemzetközi központban való együttműködésről a visegrádi országok V4G4 Kiválósági Központja és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern.

A dokumentumot Vjacseszlav Persukov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese és Gadó János, a V4G4 Kiválósági Központ koordinációs bizottságának elnöke hétfőn Jekatyerinburgban írta alá. Az esemény a RIA Novosztyi hírügynökség szerint a gyorsneutronos nukleáris erőművekről és fűtőanyag-ciklusukról eddig megrendezett legnagyobb szabású nemzetközi konferencián történt.   

A szándéknyilatkozat értelmében a felek egyeztetetnek majd a nemzetközi kutatóközpontban való együttműködés kulcsfeltételeiről, valamint a tudományos munkához szükséges reaktorkapacitásról.   

A 2020 után üzembe helyezendő gyorsneutronos reaktor az orosz Atomreaktorok Kutatóintézetéhez tartozik majd. Feladata egyebek között az új és biztonságos nukleárisenergetikai berendezések kifejlesztése. Az új reaktor műszaki adottságai a jelenlegiekéhez képest jelentősen lerövidítik majd a kutatásra fordítandó időt.   

Az orosz hírügynökség szerint a többcélú gyorsneutronos reaktor mintegy fél évszázadra biztosít korszerű kutatási infrastruktúrát a nukleáris ágazat számára.   

A visegrádi országok nukleáris kutatóintézetei 2013-ban hozták létre a V4G4 Kiválósági Központ együttműködési programot a negyedik generációs gyorsreaktor fejlesztésére. A projektben Magyarország a fűtőelem-ciklus zárási, Lengyelország az anyagvizsgálati, Csehország a magas hőmérsékletű gáz technológiai hasznosítására irányuló, Szlovákia pedig a tervezésről és a biztonságról folytatott kutatásokért felel.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 840 megtekintés

Videó: 47 967 982 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887505

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh