A napokban megjelent a Magyar Közlönyben a Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) elindításához szükséges végrehajtási rendelet; ha a bankoknál megjelenik a konstrukció, 5 év után legális, adózott jövedelemmé válhat a vagyon, akárhonnan is szerezték.

A konstrukció lényege az, hogy az SMSZ-en elhelyezett összeg a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül, vagyis azonnal legálissá válik, amint elhelyezik azt a számlán. Akár a külföldről hazahozott, akár az itthon tartott, ám nem adózott pénzt is tisztára lehet így mosni - emlékeztet a Népszabadság. Ráadásul időbeli korlát sincs, vagyis nemcsak a korábban, hanem az ezután keletkező jövedelmek kifehérítésének lehetőségét sem zárja ki - magyarán előre tervezhető, hogy a feketén megszerzett jövedelem 5 év múlva tisztán hozzáférhetővé válik.

5 év után adómentes

Ilyen számlát minimum ötmillió forint befizetésével bármely magánszemély nyithat hazai pénzintézetnél, és bár pénzt elhelyezni csak egyszer lehet, SMSZ-ből bármennyit tarthat, akinek van mit befizetnie rá. A befizetett összeget öt év elteltével adómentesen lehet kivenni, de a pénzéhez korábban is bármikor hozzáférhet jogos tulajdonosa. Három éven belül azonban a személyi jövedelemadó dupláját, három és négy év között a száz százalékát, míg négy és öt év közötti "parkoltatás" esetében csak a felét kell megfizetni.

Az SMSZ törvényi feltételeit még júniusban alkotta meg a parlament Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslatára, azonban az induláshoz még hiányzott a néhány részletszabályt tisztázó végrehajtási rendelet, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jegyez. A most megjelent jogszabály előírja például, hogy a bankoknak negyedévente jelenteniük kell a NAV-nak, hogy hány számlát nyitottak náluk, és azokra összesen mennyi pénzt fizettek be - olvasható a Népszabadságban.

Nem kiskapu, hanem nagykapu?

A Privátbankár júniusi elemzése szerint az SMSZ külföldi bankszámlákon parkoló fekete pénzek hazahozatalára jó alkalmat nyújthatna, de az összes többi feketejövedelmet is ingyen, adózás nélkül moshatná tisztára, aminek – a kieső adóbevételen kívül – jelentős erkölcsi és gyakorlati üzenete is lehetne.

A Privátbankár által megkérdezett adótanácsadók szerint az ügyfelek körében már a törvényi feltételek elfogadásakor nagy érdeklődés övezte az SMSZ-t, csak a szükséges rendeletekre vártak. Mindazonáltal arra is felhívták a figyelmet: a konstrukció hazai és nemzetközi berkekből is kapott komoly kritikákat, elsősorban azért, mert nem csak múltban felhalmozott pénzeket lehet segítségével megmosni, hanem akár arra is motiválhat, hogy valaki a jövőbeni legalizálás reményében kezdjen felhalmozni szürke-fekete pénzeket. Az SMSZ nem jogi kiskapu, sokkal inkább nagykapu - fogalmaztak.

Forrás: privatbankar.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4705229

Jelenleg az oldalon

5
Online