Újraindította a széntermelést a Dalkia Energia Zrt. (Dalkia) tulajdonában lévő Pannon Hőerőmű Zrt. a Pécstől északkeletre található vasasi bányában csütörtökön.

Palkó György, a Dalkia elnök-vezérigazgatója a csütörtöki ünnepélyes bányanyitást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: évi 15 ezer tonna energiahordozót nyernek majd ki helyi munkaerővel, és az ásványvagyon elsősorban lakossági értékesítését tervezik a Baranya, Somogy, Tolna alkotta Dél-Dunántúlon. Hozzátette, hogy a bánya emellett gyakorlati helyként szolgálhat a komlói vájárképzésben részt vevő diákok számára.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy négy éve indították el a tíz esztendeje bezárt fejtés újbóli megnyitásához szükséges engedélyeztetési eljárást, ugyanis a szén világpiaci ára ezt indokolttá tette. A területen még mintegy 3 millió tonna ásványvagyon termelhető ki komolyabb ráfordítás nélkül, külszíni fejtés útján. Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a bányatelekről kibányászott szén várható ára versenyképes lesz, azt várhatóan olcsóbban meg lehet szerezni, mint a hazai piacon kapható, lakossági felhasználásra szánt egyéb energiahordozókat vagy az importált szenet.

Kitért arra, hogy Magyarországon még 8,5 milliárd tonnányi lignit, feketeszén és barnaszén termelhető ki, ez pedig olyan speciális tartalék, amely nem hagyható figyelmen kívül. Hozzátette: a nyersanyagok minél magasabb fokú kiaknázása érdekében a fejlesztési tárca folyamatosan vizsgálja a korábban bezárt bányák újranyitásának lehetőségeit.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a mecseki kőszénbányászat bölcsője a vasasi külfejtés, hiszen mintegy 250 esztendeje itt indult meg először a kitermelés. Hozzátette: a mostani bányanyitás szimbolikus lépés a hazai kőszénbányászat újjáélesztésében, a külföldről érkező energiahordozóktól való függetlenedés előmozdítása érdekében.

Őri László, Pécs fideszes alpolgármestere elmondta, hogy a baranyai megyeszékhely városvezetése a versenyképesség növelésében, új munkahelyek létrehozásában elkötelezett, a bányanyitás pedig illeszkedik e tervbe. Hozzátette: ma még nem tudni, hogy a vasasi és az esetlegesen újra megnyíló más mecseki bányák hány munkahelyet teremtenek, de minden álláshely számít a pécsieknek.

A sajtó rendelkezésére bocsátott tájékoztatóból kiderül: a környezetvédelmi hatóság határozata megerősíti, hogy a vasasi szénbánya újranyitása nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem a környéken élő emberek egészségére. A tervezett széntermelési volumen az engedélyek alapján egyelőre kevesebb, mint tizede a bányabezárás előtti mennyiségnek, és azt egy már meglévő külfejtéses bányából fejtik majd ki, amely távol esik a lakóövezetektől.

A bányatelken a becslések szerint a kitermelhető szénvagyonból 100 ezer tonnányi jelentősebb környezeti beavatkozás nélkül elérhető. A kitermelés tervezett volumene, amennyiben kedvezőek mind a piaci, mind a környezeti visszajelzések, és a lakosság is támogatja a szénbányászat bővítését, néhány éven belül akár meg is sokszorozható.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 686 megtekintés

Videó: 47 967 776 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887489

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh