Itt az új brókerbotrány: százmilliárdos lyukat talált az MNB a Buda-Cashnél – a cég engedélyeit felfüggesztették – a rendőrség bűncselekmény gyanújával nyomoz - az ügy hatással van négy bankra is és sok minden másra.

Az MNB azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztosokat rendeltek ki, akik átvették a cég irányítását. Befagyasztották az ügyfelek pénzét, feljelentést tettek a rendőrségen is - bűncselekmény gyanúja merült fel az MNB szerint. Ezután a BÉT felfüggesztette a Buda-Cash kereskedési jogát, a Keler pedig a brókercég klíringjogát.

Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is.

Ha bedől a Buda-Cash a befektetőket a Befektetővédelmi Alap kártalanítja. Az alap akkor kezdi meg a kártalanítást, ha a bíróság az alap tagjának a felszámolását rendeli el. A Beva a kártalanítás során befektetőnként legfeljebb húszezer eurót vagyis bő hatmillió forintot fizet ki.

Windisch László közölte azt is, hogy a Buda-Cash szoros összefüggésbe hozható a Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz tartozó négy bankkal - ezeknél is felügyeleti biztosok vették át az irányítást, és korlátozták a betétkifizetést: legfeljebb egymillió forintot vehetnek ki az ügyfelek. A bankcsoport tagjai a DRB-n kívül Észak-magyarországi Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, és Buda Regionális Bank.

Forrás: privatbankar.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4822551

Jelenleg az oldalon

4
Online