A szalag mellett állók munkáját gyorsíthatja fel ez a nagyon precíz kétkarú robot. Állítólag ettől még az emberekre ugyanúgy szükség lesz.

Egy svájci-svéd energetikai-automatizálási konszern, az ABB tavaly szeptemberben jelentette be YuMi-t, melynek neve az angol You and Me (te és én) szavakból származik. Most megtartották a hazai bemutatót is, ahol Niclas Trouvé, a svéd nagykövet az ilyenkor szokásos méltatáson túl kitért arra az évszázados kérdésre is, hogy a gépek elveszik-e a munkánkat. Szavai szerint a robotok a versenyképességet és a termelékenységet javítják, ezáltal több munkalehetőséget teremtenek, továbbá a veszélyes feladatok átvállalásával a biztonságot is növelik.

A szót Paplogó Zoltán, a cég robotikai üzletágának vezetője vette át, aki többször hangsúlyozta, hogy egy együttműködő robotról van szó. "A mai napig védőkerítésekre, különböző biztonsági rendszerekre van szükség ahhoz, hogy a robotok egymás mellett, fizikailag szigorúan elválasztva dolgozhassanak. YuMi azért született, hogy emberek mellett, azokkal együtt, akár azonos munkafolyamaton dolgozzon, így hatékonyabbá téve a munkát."

Mint elmondta, a fejlesztés elsődleges szempontja a biztonság volt, az a robot DNS-ébe van kódolva. Könnyű anyagokból épült fel, ezért gyors mozgásokra képes, másrészt ha ennek során mégis valamilyen ütközés történik, nem okoz sérülést az emberekben, magában vagy az alkatrészekben. Másodpercenként másfél métert tud mozogni és pontossága két századmilliméter, azaz akár a cérnát is be tudja fűzni egy tűbe.

Bemutatta, hogy mozgásvezérlő szoftvere a másodperc ezredrésze alatt meg tudja állítani: a mozgó robothoz nyugodtan odatartotta a kezét, és az kis erőhatásra valóban megállt. Magnéziumvázra épül, a robot szürke részei párnázásként működnek, puha műanyagok. Karjai két csuklóból állnak, a felületek becsípődésmentesek, felülete lekerekített. Helyigénye minimális, nagyon kompakt, szándékosan emberi méretű. Normál vezetéknélküli kapcsolattal, akár egy tableten keresztül rá lehet csatlakozni, és azzal elindítható, leállítható, vagy akár programozható is.

"Kiválóan alkalmas apró alkatrészek összeszerelésére. A bal kezében látható egy integrált kamerarendszer, hogy minél pontosabban működjön. Ha megveszünk egy mobiltelefont előfordulhat, hogy fél év múlva már nem lehet kapni. Ezeknek a termékeknek az életciklusa nagyon rövid, nagyon gyorsan változik, és vevőink szerettek volna erre gyorsan reagálni. Nem tudják azt megvárni, hogy egy hagyományos robot egy új gép részeként tervezésre, leszállításra kerüljön, hanem jelezték, hogy olyan megoldásra van szükségük ami gyors, könnyen munkába állítható, nem kell számára külön területet elkeríteni a gyárcsarnokon belül és egy meglévő munkatárs mellé oda lehet rakni és segít neki. Az alapterület az egyik legdrágább kincs." - mondta Paplogó Zoltán.

A rövid termékciklusok megkövetelik azt is, hogy gyorsan átállítható legyen egy termék előállításáról a másikra. Ez nem egy számítógép előtti kódolást jelent, hanem a tableten egy gombot megnyomva (rögzítés), majd a kezét beállítva megtanítható a szükséges mozdulatokra. Kézfejei cserélhetőek (kiegészítőkkel akár saját maga is képes erre), ami lehet ragasztófej, forrasztópáka, illetve bármilyen egyedilet tervezett kézfej.

Megkérdeztem Paplogó Zoltánt, hogy a munkafolyamat során ki a főnök, azaz a gép adogatja a darabokat az embernek vagy az ember a gépnek. Válasza szerint együttműködésről van szó, azaz a folyamatokat részekre bontják, és az emberre veszélyes, monoton, nehéz részt végzi YuMi, a maradékot pedig - mely kézzel akár hatékonyabb és egyszerűbb - továbbra is egy munkatárs. Elmondása szerint vannak olyan területek, amelyek teljesen nem automatizálhatók a mai napig és ez rövidtávon biztosan nem várható a jövőben sem.

Felhasználási területként az elektronikai ágazaton túl megemlítette az autógyártást (például különféle csatlakozók szerelésére), és svájci cégként természetes módon az óragyártást és a Magyarországon is jelenlévő játékipart. Kiemelte, hogy ember és robot együtt sokkal pontosabban, gyorsabban és ennek következtében magasabb minőséggel tud dolgozni. Példaként egy mobiltelefon szerelését említette: amíg a robot a kameramodult helyezi be addig a mellette lévő ember az akkumulátort illeszti bele. Tehát átvállalja a nagyon precíz, monotonítást igénylő feladatokat, de minden olyan területre alkalmazható, ahol részleges automatizálásként utólagosan betehető egy ember mellé. A robot ára 40 ezer dollár.

Forrás: sg.hu