Péntek éjfélkor lejár a személyijövedelemadó-bevallások benyújtásának határideje. Az adóhatóság ügyfélszolgálatai és egyes posták a szokásosnál hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket, akik közül sokan az előző évekhez hasonlóan az utolsó hétre hagyták a bevallások elkészítését.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) május 15-ig 3,2 millió szja-bevallás érkezett, és figyelembe véve, hogy tavaly 4,7 milliót nyújtottak be, még mintegy 1,5 milliót várnak.

Május 20. a határideje a pótlólagos adó megfizetésének is, ehhez a 200 ezer forintnál kisebb összegre hat havi pótlékmentes részlefizetést lehet kérni, az első részletet május 20-án kell befizetni.

Ugyancsak május 20-ig kell visszajuttatniuk az adóhatósághoz a pontosított adatokat azoknak, akik a NAV közreműködésével készített egyszerűsített bevallást választották, és eltérést észlelnek az igazolásokban, valamint a bevallási ajánlatban szereplő adatok között.

A friss házasok kedvezményét is kérhetik még szja- bevallásukban, akik tavaly kötöttek házasságot, de év közben nem érvényesítették a kedvezményt.

Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig lehet rendelkezni, késedelem esetén a nyilatkozat érvénytelen. Az szja 1 százalékát civil szervezetek, másik 1 százalékát egyházak vagy a Nemzeti Tehetség Program javára lehet felajánlani. Ha valaki már benyújtotta a bevallását, de az 1+1 százalékról nem rendelkezett, még megteheti, a NAV honlapján ehhez valamennyi támogatható szervezet, azok adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.

A bevallási határidő mellett célszerű figyelni a bevallás pontos kitöltésére is. Gyakori hiba, hogy a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás, adóvisszaigényléskor pedig a bankszámlaszám vagy utalási cím. Gyakori az is, hogy nem tüntetik fel az adószámot, hiányosak a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok, valamint a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

A NAV ügyfélszolgálatai hat óráig lesznek nyitva. Valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta este 8 óráig nyitva tart, a fővárosban pedig az éjjel-nappal működő Keleti pályaudvarnál lévő postán kívül, a Nyugati pályaudvarnál 24 óráig, a Mammut Bevásárlóközpontban este 9-ig lehet feladni a bevallást. A bevallást papíron benyújtóknak célszerű szem előtt tartaniuk, hogy a posta a tényleges dátummal ismeri el a küldemény felvételét, így ha valaki éjfél előtt érkezik a postára, de a küldemény felvételére éjfél után kerül sor, azon a 21-i dátumot rögzítik.

A legkényelmesebb azonban elektronikusan elkészíteni és az ügyfélkapun keresztül benyújtani a bevallást, ehhez soron kívül regisztrálni lehet a NAV ügyfélszolgálatainál.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 489 megtekintés

Videó: 48 281 259 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918887

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh