Csaknem félszáz zöld egyesület nyílt levélben kéri a magyar, cseh és lengyel miniszterelnököt, hogy a december 12-13-i  EU-csúcson fogadják el az Európai Unió 2050-ig szóló klímasemlegességi célkitűzését, amelyet korábban nem támogattak - közölte a felhívás egyik csatlakozójaként a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) hétfőn az MTI-vel.

A kormányfőknek címzett nyílt levél a "magyar, lengyel és cseh társadalom nevében" kéri, hogy az EU legkésőbb 2050-re legyen karbonsemleges. Érvelésük szerint az éghajlatváltozás káros hatásait a lakosság és a gazdaság is érzi, és az eddigi intézkedések nem elegendőek, de azonnali cselekvéssel még elkerülhetőek a visszafordíthatatlan folyamatok.   

A cél meghatározása megfogalmazásuk szerint több uniós finanszírozást tenne elérhetővé, javítaná a versenyképességet, az energiabiztonságot és az itt élők életminőségét, jobb egészséget és munkalehetőségeket teremtene, kedvezne az innovatív üzleti kezdeményezéseknek.   

Magyarországról az MTVSZ mellett az Energiahatékony Wekerle Civil Társaság, a GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete, a Levegő Munkacsoport, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Másfél fok - éghajlatváltozás közérthetően, a Reflex Környezetvédő Egyesület, a V4SDG - Visegrád a Fenntarthatóságért, a WWF Magyarország és a Zöld Kapcsolat Egyesület csatlakozott a felhíváshoz.

Forrás: MTI