A CasaPound újfasiszta párt közösségi oldalainak azonnali aktiválását rendelte el a római bíróság csütörtökön közölt ítéletében, valamint kártérítést is kiszabott a világ egyik legnagyobb közösségi hálózatára, amely gyűlöletkeltésre hivatkozva bezárta az oldalakat.

A CasaPound és a párt több más szervezetének és politikusának közösségi oldalait szeptember 9-én törölték.    

A római polgári bíróság a bezárástól számított napi 800 euró (több mint 200 ezer forint) kártérítés kifizetését rendelte el, valamint 15 ezer euró perköltségre ítélte a Facebookot. A cég még nem nyitotta újra az oldalakat, röviden úgy reagált, hogy mérlegeli az olasz bírósági ítéletet.    

A Facebook gyűlölet keltése és terjesztése, valamint mások támadása címén zárta be az oldalakat. A bírói indoklás szerint a bezárással a Facebook "erősen korlátozta" a párt részvételét az olasz politikai életben. A jogi vélemény kiemelte, hogy ma már majdnem minden politikus napi szinten jelen van a közösségi oldalakon személyes politikai üzeneteinek és pártja elképzeléseinek terjesztésére.    

Gianluca Iannone, a CasaPound vezetője történelmi győzelemről beszélt, azt hangoztatva, hogy a magánvállalkozás Facebook "politikai bírósággá" léptette elő magát az általa nem osztott nézetekkel szemben.    

A 2003-ban mozgalomként alakult, majd 2008-ban párttá lett CasaPound oldalának a bezáráskor 280 ezer követője volt. A szélsőjobboldali erő az amerikai költő Ezra Poundtól kölcsönözte a nevét. Korábban több baloldali párt és a kormányerő Öt Csillag Mozgalom (M5S) is a CasaPound tevékenységének betiltását szorgalmazta.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 766 megtekintés

Videó: 47 968 908 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887590

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh