Gyorsan háborúvá fajulhat a szíriai felkelés - figyelmeztetett Amir Esel tábornok, az izraeli légierő főparancsnoka a Jiszráél Hajóm (Izrael ma) című napilap csütörtöki számában.

"Teljes mértékben, nagyon gyorsan egy háborúban találhatjuk magunkat - mondta a katonatiszt. "Ha holnap összeomlik Szíria, nagyon gyorsan és nagy erővel ebben az örvényben találhatjuk magunkat, mert ez a hatalmas fegyverarzenál csak arra vár, hogy kifosszák és szétszórják a szélrózsa minden irányában."

A repülési és űrkutatási stratégiai tanulmányokkal foglalkozó izraeli Fisher intézet értekezletén Hercliján tartott beszédében kifejtette, hogy ez nem jelent azonnali lépést, de készen kell állniuk a repülőgépeknek és a védelmi rakétáknak. "Nem fogják azt mondani nekünk, hogy kaptok két hetet a háborús felkészülésre. Ha nem állunk készen, akkor nem vontuk le a jóm-kipúri háború tanulságait” - utalt Esel az izraeli hadvezetést váratlanul érő 1973-as háborúra.

A légierő parancsnoka szerint a korszerű Sz-300-as orosz légvédelmi rakéták már úton vannak Szíriába. "A légi fölény a győzelem, a gyors győzelem előfeltétele, és nagy stratégiai jelentőséggel bír" - mondta.

A konferencián szintén felszólaló Móse Jaalon védelmi miniszter szerint fel kell készülni arra, hogy a helyzet egy pillanat alatt megfordulhat. "Légi és tengeri fölényünket sértő, valamint izraeli célpontokat támadó fegyvereket próbálnak a térségbe juttatni" - tette hozzá.

Jaalon a szíriai helyzetről azt mondta, hogy "ha Bassár el-Aszad (szíriai elnök) biztonságot sugároz is az utóbbi időben, ennek nincs valóságtartalma. Folyamatosan teret veszít Szíriában, régóta nem ellenőrzi az egész országot. Az orosz támogatás miatt nyeregben érzi magát, de még nem ért véget a történet. Hirtelen is véget érhet, és évekig is eltarthat még a véres polgárháború" - mondta az izraeli védelmi miniszter.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 367 megtekintés

Videó: 48 305 057 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921297

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh