Elégedetten nyilatkozott a "normandiai négyeknek" a kelet-ukrajnai rendezésről hétfőn megtartott párizsi csúcstalálkozója eredményeiről Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Yes, I am happy (Igen, elégedett vagyok)" - jelentette ki angolul a csúcsról tudósító újságíróknak az Elysée palotában az orosz vezető a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel négyszemközt folytatott megbeszélést követően. Ez volt a két vezető első találkozója.       

Putyin a TASZSZ hírügynökség szerint azt mondta, hogy ukrán hivatali partnerével "jó és gyakorlatias" megbeszélést folytatott.       

Az orosz és az ukrán küldöttség azt követően ült le külön tárgyalmi egymással, hogy Putyin, Zelenszkij, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök két és egy negyed órán át tárgyalt egymással.       

Az orosz-ukrán megbeszélés a francia szervezők szerint a tervezett háromnegyed óra helyett másfél órán át tartott. Az utolsó tíz percben a két elnök négyszemközt tárgyalt egymással. A Rosszija 24 tévécsatorna szerint a megbeszélés oroszul folyt.       

Ezt követően a három elnök és a német kancellár munkavacsorára ült össze. A csúcson elért megállapodásokról a tervek szerint sajtótájékoztatót tartott.   

A Kommerszant című napilap úgy értesült, hogy a felek nem jutottak megállapodásra a csapatszétválasztás folytatásáról a Donyec-medencei demarkációs vonal mentén. Ennek oka a laphoz eljutott információ szerint az volt, hogy az ukrán fél közölte: nem tudja biztosítani saját erőinek visszavonását.   

A Kommerszant úgy tudja, hogy a normandiai négyek a csúcs előkészítése folyamán már megállapodtak a csapatszétválasztásról. Ezt eddig csak a több mint 400 kilométeres demarkációs vonal három, együttesen csak mintegy hat kilométeres szakaszán sikerült végrehajtani.   

A Rosszija 24 hírtelevízió nem hivatalos értesülései szerint a feleknek nem sikerült megállapodniuk az orosz-ukrán határ feletti ellenőrzés kérdéséről sem, mint ahogy arról sem, hogy a szakadár területeken 2020-ban választásokat tartsanak, vagy hogy a Donyec-medence különleges státusát rögzítsék az ukrán alkotmányban. Csak abban egyeztek meg, hogy Putyin és Zelenszkij folytatja a tárgyalásokat.

 

Nem született megállapodás Ukrajna és Oroszország között a gáztranzitról a normandiai csúcson

Nem sikerült megállapodnia az ukrán és az orosz félnek a "normandiai négyek" hétfői párizsi  csúcstalálkozójának keretében folytatott kétoldalú elnöki megbeszélésen az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállításról - közölte újságírókkal Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán gázvállalat igazgatója.

Az ukrán-orosz gáztranzitszerződés az év végén lejár, ezért a két országnak addig új megállapodást kellene kötnie. Ukrajna hosszú távú, legalább tíz évre szóló megállapodás megkötésében érdekelt, Oroszország viszont csak egy évre kívánja meghosszabbítani a szerződést.    

Vitrenko szavai szerint abban állapodtak meg, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat az Európai Unió bevonásával.   

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök párizsi megbeszéléseihez csatlakozott Olekszij Orzsel ukrán energetikai miniszter és a Naftohaz igazgatója, valamit orosz kollégáik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4557460

Jelenleg az oldalon

2
Online