Több mint ezer réti sast figyeltek meg a Kárpát-medencében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és partnerei által szervezett országos sasszinkron felmérésben - mondta Orbán Zoltán, az egyesület szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Közölte: idén először a környező országok természetvédelmi szervezeteivel együttműködve számolták meg januárban a Kárpát-medencében telelő sasokat. Mint mondta, a felmérést az úgynevezett PannonEagle Life akció keretében végezték, amely egy ragadozó madarak mérgezése elleni program. Azért is kell összeszámolni a ragadozó madarakat, hogy érzékelni tudják a mérgezések, valamint az állatok ellen irányuló egyéb cselekmények hatásait - tette hozzá.   

Kiemelte: az 1970-es, '80-as években néhány tíz réti sast vagy parlagi sast lehetett csak látni az országban; idén a sok évtizedes természetvédelmi munkának köszönhetően 760 réti sast és 350 parlagi sast figyeltek meg, a Kárpát-medencében pedig több mint ezer réti sast számoltak.   

Orbán Zoltán elmondta azt is, hogy bizonyos ragadozó madarak az enyhe időjárás miatt telelnek Magyarországon, hiszen Közép-Ázsiából vagy Észak-Európából az ottani, októberben kezdődő, akár mínusz 40 fokkal és több méteres hóval is járó télből érkeznek az itteni, ahhoz képest enyhe évszakba.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 877 megtekintés

Videó: 47 974 263 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888039

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh