A madarak és fák napja több mint százéves hagyomány Magyarországon. Május 10-én arra hívják fel a figyelmet, hogy globálisan pusztul a madarak élőhelye.

Napjainkban már a vadgerle is a szélsőségesen veszélyeztetett fajok közé tartozik Nyugat-Európában, ugyanis a nagyüzemi mezőgazdaság eltüntette az élőhelyét. A fecskeállománynak pedig több mint a fele eltűnt hazánkból. Jelenleg évente egymillió ilyen madár hiányzik az országból, ami azért probléma, mert egyetlen fecske márciustól szep­temberig jelentős mennyiségű rovart, szúnyogot pusztít el – magyarázta lapunknak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Márpedig, ha a madarak nem tudják elvégezni ezt a feladatot, akkor a mesterséges rovarirtás veszi át a helyüket, ez pedig, a tévhitekkel ellentétben, nemcsak a kártevőket, de a hasznos, beporzó rovarokat is elpusztítja, sőt a kiszórt mérgek az emberre is veszélyesek lehetnek. A madarak védelme önmagában nem elég, élőhelyüket és a komplex ökológiai rendszert kell megőrizni – tette hozzá a szóvivő.

A gyors klímaváltozás miatt hazánkban elpusztulhatnak a nem őshonos fenyők, de a bükk és a tujafélék is veszélyben vannak. Mindez kihívás elé állítja az erdészeket, hiszen olyan új fajokat kell betelepíteniük, amelyek bírják az egyre inkább mediterránba forduló klímát. A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig nyáron is tart.

A tavasz és a kora nyár más állatok számára is fontos szaporodási, míg a növények számára döntő virágzási időszak. Habár ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal, mára gyakorlattá vált, hogy az önkormányzatok is ilyenkor végeznek bokor- és fakivágást. A fás szárú növényzet kivágása sokszor indokolt lehet, ám ezt célszerű őszre vagy télre időzíteni – hangsúlyozta Orbán Zoltán.

Forrás: magyarhirlap.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 689 megtekintés

Videó: 48 306 588 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921461

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh