Harminc országból csaknem 100 résztvevő, köztük élelmiszerbankok vezető képviselői, törvényhozók, szakértők és multinacionális cégek vezetői érkeznek Budapestre az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének (FEBA) éves közgyűlésére, amely csütörtökön veszi kezdetét Budapesten.

Európában 24 tagja van a szövetségnek és 388 élelmiszerbank működik a tagországokban, segítséget nyújtva csaknem 8,1 millió nélkülöző számára. A szombatig tartó közgyűlés célja, hogy a tagországok olyan logisztikai és IT-megoldásokat találjanak, amelyekkel az élelmiszerbankok működése még hatékonyabbá tehető - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban    

Az élelmiszerbankok működésükkel konkrét megoldást nyújtanak az élelmiszerfeleslegek hasznosítására és az élelmiszerellátás biztosítására. Az Európai Unióban egy 2016-os mérés alapján mintegy 42 millió ember (Eurostat, 2016) nem jut kellő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez.   

A tájékozató idézi Jacques Vandenschrik, a FEBA elnökét, aki elmondta, hogy az élelmiszerbankoknak világszerte kettős célja van. "Egyrészt az élelmiszerláncok szereplőitől - kereskedőktől, termelőktől, gyártóktól - gyűjtjük össze a náluk keletkező élelmiszerfelesleget, másrészt ezt a jelentős mennyiségű élelmiszert  - amely európai szinten tavaly elérte a 297 ezer tonnát - eljuttatjuk karitatív szervezetek segítségével oda, ahol erre a legnagyobb szükség van" - hangsúlyozta a FEBA elnöke.   

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, elősegítve az éhezés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. 2017-ben 9 ezer 300 tonna mentett élelmiszerrel több mint 300 ezer nélkülözőnek nyújtottak segítséget.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 054 megtekintés

Videó: 47 970 266 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887729

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh