Hulladékkal szennyezett akváriumot állított ki a Pécsi Állatkert a napokban, hogy így hívja fel látogatói figyelmét a tengerekbe, óceánokba kerülő szeméttel járó veszélyekre.

Az akváriumon olvasható információ szerint a világ óceánjaiba naponta kétmillió cigarettacsikk, több mint egymillió műanyag palack, 600 ezer szívószál és egyebek mellett egymillió műanyag zacskó kerül - írta az intézmény kedden, az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.   

Az állatkert Siptár Dávid ügyvezetőt idézve hangsúlyozta: az állatkerteknek a szórakoztatás mellett feladatuk az oktatás, a természetvédelem, a természetvédelemre, a fajmegőrzés fontosságára való nevelés, valamint a látogatók szemléletének formálása is. Ebben nagy szerepük van a zoopedagógiai iskolai óráknak.   

Hárságyi Dorottya zoopedagógus ehhez hozzátette, hogy évente 9 millió tonna műanyagszemét jut a Föld vizeibe, a szennyezés okozta károkat, az élővilágra gyakorolt negatív hatását mindenképpen szerették volna tudatosítani a látogatókban.   

Ezzel egyidejűleg egy másik új akváriummal is gazdagodott az intézmény: a kerek, kékes holdfényt imitáló bemutatóakvárium tizenkét fiatal füles medúza otthonául szolgál. Sulyok Ábris akvárium- és terráriumvezető kiemelte: e planktonokkal táplálkozó medúza a világ összes tengerében megtalálható. A Pécsi Állatkert célja, hogy megmutassa, mennyire sokszínűek, különlegesek. A márciusban kialakított medúzafolyosó is ezt segíti, amely különleges megvilágításának köszönhetően egyedülálló látványt nyújt a látogatók számára - idézte az intézmény a vezetőt. Az állatkert tájékoztatójában kitért arra is, hogy a tervek között a közeljövőben egy harmadik medúzaakvárium telepítése is szerepel.   

A 2016-ra 1,8 milliárd forintból megújult állatkertben mintegy 250 állatfaj 1500 példánya található meg, az intézmény 375 ezer látogatót fogadott az elmúlt több mint két évben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 672 megtekintés

Videó: 47 968 754 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887579

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh