Virgilius Moldovan román szobrászművész mintegy 30 alkotásából nyílik kiállítás pénteken a pécsi Zsolnay-negyed m21 Galériájában - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleménye szerint Leplezetlen történetek című kiállításon a főleg szilikonból és műgyantából készült aktszobrok között szerepelnek olyan ismert személyek, mint Picasso, Hitler vagy Rubens.   

A monumentális, csupasz testeken kívül a műtárgyak között találhatóak valósághű, erős érzelmeket ábrázoló emberi arcok, vagy éppen egy egyszerű kart megörökítő alkotás - ismertette az összegzés. Mint írták, "az általános szépségideáltól merőben eltérő, groteszk szobrok realisztikussága sokszor zavarba ejtő, akár sokkoló, de az biztos, hogy erőteljes érzelmeket vált ki a szemlélőből".   

A december 2-ig látogatható, 18 éven felüli közönségnek ajánlott tárlatról a szervezők azt is megjegyezték, hogy "a viselkedési normákon túllépő pózok, illetve a testiség közvetlen bemutatása (.) erőteljesen próbára teszi a befogadó hozzáállását, nyitottságát".   

Virgilius Moldovan (1955) brassói születésű román szobrász, aki a Ceausescu-rendszer elől menekülve Bécsben telepedett le és ott alkot több mint három évtizede. Tanulmányait még a kolozsvári Akadémián folytatta (1975-1979), ahol Kós Károly fia, Kós András osztályában alapozta meg szobrászi látásmódját, formavilágát - idézte fel az összegzés.

Forrás: MTI

Fotók: Szarka Lajos

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 959 megtekintés

Videó: 47 968 147 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887527

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh