A Magyarországon élő horvát kisebbség életéről, jövőbeni terveiről folytatott megbeszélést Gordan Jandrokovic, a horvát parlament elnöke magyarországi horvát szervezetek képviselőivel szerdán Pécsen.   

Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) elnöke a magyar-horvát határ menti házelnöki találkozó keretében tartott zártkörű esemény után újságíróknak elmondta: a horvát önkormányzatok és intézmények vezetői beszámoltak a szábor elnökének tevékenységükről és a rájuk váró feladatokról. Az OHÖ elnöke hangsúlyozta, hogy az anyaországon kívül élő horvát nemzetiségek körében a magyarországiak alkotják a legszervezettebb közösséget, amelyet a horvát önkormányzatok és a civil szervezetek magas száma is bizonyít.   

"Száztizenhárom helyi önkormányzat mellett megyei önkormányzatokat, országos önkormányzatot és több mint száz civil szervezetet működtetünk" - mondta el.   

Gugán János felidézte, hogy országos önkormányzatuk közgyűlése évekkel ezelőtt határozott kulturális autonómia megteremtéséről, ennek jegyében kulturális intézményeket, oktatási központokat alapítottak, segítve anyanyelvük, hagyományaik megőrzését. Ezt a munkát folytatni szeretnék. Feladataik ellátását, elképzeléseik valóra váltását a magyar állam finanszírozza. Most azt kérték a szábor elnökétől, vizsgálják meg, hogy a horvát állam pénzügyi eszközökkel miként tudna részt venni terveik megvalósításában - tette hozzá.

Forrás: MTI

Fotó: hirado.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 731 684 megtekintés

Videó: 48 938 923 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029616

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh