Elektromos buszok beszerzésére, valamint az üzemeltetéshez szükséges töltő- és kiszolgáló infrastruktúra megépítésére 1,7 milliárd forintos forrást nyert el a pécsi önkormányzat - tájékoztatta a hivatal csütörtökön az MTI-t.

A közleményben az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében megvalósítandó fejlesztésről azt írták: a helyi közösségi közlekedés elöregedett, korszerűtlen és környezetszennyező járműveinek egy részét elektromos buszokra cserélik. A nyolc jármű jelentősen csökkenti majd a közösségi közlekedés károsanyag-kibocsátását.   

Emlékeztettek: az Európa 2020 stratégia egyik célja, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkenteni lehessen. A Magyarország és az Európai Bizottság között a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló megállapodás célként tűzi ki az energia- és erőforrás-hatékonyság növelését közvetlenül a közösségi közlekedés és a környezetet kevésbé terhelő közlekedési módok erősítésével - tették hozzá.   

A pécsi önkormányzat - folytatták - ehhez a vállaláshoz illeszkedve nyújtotta be a fenntartható városi közlekedés fejlesztésére irányuló pályázatát, amelynek két fő eleme az elektromos buszok töltő-kiszolgáló infrastruktúrájának megépítése, illetve a járművek beszerzése. Az önkormányzat beszámolt arról is, hogy a kiszolgáló egység kiépítése novemberben elkezdődött a szolgáltató Tüke Busz Zrt. telephelyén, továbbá a buszbeszerzés is hamarosan megindulhat.   

"Bízom benne, hogy az új buszoknak és infrastruktúrának köszönhetően a szolgáltatás minősége javul és a környezetvédelmi előírások teljesítése is sikeres lesz" - idézte az összegzés Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármestert.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 252 megtekintés

Videó: 47 970 523 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887751

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh