Részvénykibocsátás útján 5,6 millió brit font (körülbelül kétmilliárd forint) tőkeemelésre készül a Mecsekben széngáz felszínre hozását tervező Wildhorse Energy Ltd. - írta csütörtökön a Proactive Investors nevű brit szakportál. A pénzt a projekt végső megvalósíthatósági tanulmányára fordítaná az ausztrál cég.

A Wildhorse Magyarországon korábban nem alkalmazott eljárással aknázná ki a Mecsek környéki, hagyományos eljárással gazdaságosan már nem bányászható szénvagyont. Az UCG (underground coal gasification) nevű technológia lényege, hogy mélyfúrással vizet és oxigént juttatnak a mélybe, majd ennek segítségével begyújtják a szenet. A tökéletlen égés során keletkező gázok - szén-dioxid, szén-monoxid, hidrogén, metán - felszínre hozva és megtisztítva erőművi áramtermelésre használhatók.

A most megjelent cikk szerint a Wildhorse egy előzetes tanulmánnyal már igazolta, hogy legalább 3-400 millió tonnányi mecseki szenet lehet így elgázosítani, de a vállalat becslései szerint akár egymilliárd tonna is lehet a rendelkezésre álló készlet. A vállalat itteni leánycége most stratégiai partnereket keres a termelés beindításához.

Forrás: bama.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4059819

Jelenleg az oldalon

6
Online