A drónok, a mesterséges intelligencia és az építészet területén alakulhat ki leginkább együttműködés a Pécsi Tudományegyetem és a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya között, amelyek az innovációs és technológiai miniszter jelenlétében írtak alá együttműködési megállapodást a zalai megyeszékhelyen pénteken.

Palkovics László elmondta, hogy Zalaegerszeg az ország egyik tudásközpontja, ami az épülő járműipari tesztpályának, illetve az alakuló tudományos-innovációs parknak köszönhető.  

Bár Zalaegerszeg nem klasszikus egyetemi város, mert nincs önálló egyeteme, de több felsőoktatási intézmény, köztük a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is jelen van a városban valamilyen képzéssel.  

A miniszter hozzátette: a PTE egészségtudományi képzést folytat a zalai megyeszékhelyen, de köszönhetően az együttműködésnek a ZalaZone-nal, elsősorban a mesterséges intelligencia, illetve az építészet kutatási területeivel tud kapcsolódni a tesztpályához.  

Miseta Attila, a PTE rektora azt mondta: a "nagyon erősen digitális kommunikációs világban" a tudományos információk és a valódi innovációk sokszor rejtve maradnak.  

Ezért szorgalmazták, hogy a pécsi egyetem műszaki és informatikai tudásbázisára építve működjenek együtt a ZalaZone-nal és annak partnereivel, ami a gyakorlatban használható innovációkat jelenthet - tette hozzá.  

Medvegy Gabriella, a műszaki és informatikai kar dékánja kérdésre elmondta: a drónokkal kapcsolatos fejlesztések, az autonóm járművek, illetve a szenzorok kutatásában látják leginkább a kapcsolódási lehetőséget.  

Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy a tesztpályán kialakított okos város közlekedési és építészeti kutatási-fejlesztési lehetőségeihez is kapcsolódjanak.  

A jövőben a duális képzés keretében érkeznek is hallgatók Zalaegerszegre, informatikai, gépész és villamossági területről - jelezte a dékán.  

Háry András, a ZalaZone ügyvezető igazgatója közölte: a tesztpálya megvalósítása már az utolsó szakaszához közeledik, miközben a már elkészült elemeken most is zajlanak tesztek.  

Ez a környezet azonban nemcsak az ipari szereplőknek, hanem a kutatás-fejlesztési projekteknek is széles lehetőséget kínál magyar és külföldi érdeklődőknek egyaránt. Ezt bizonyítja, hogy tavaly szeptemberben a pálya szomszédságában kutatóközpont nyílt, illetve szakmailag és földrajzilag is egyre szélesebb a kapcsolatrendszer az egyetemekkel.

Forrás: MTI
   

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 893 megtekintés

Videó: 47 968 057 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887509

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh