Május 6-án egy ritkán előadott Strauss zenekari szvittel, illetve Brahms legmegindítóbb harmadik szimfóniájával, Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával „nyit”a pécsi zenekar – de egyelőre korlátozva a nézők körét.

A Magyar Kormány hatályos kormányrendelete alapján, a Kodály Központot üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-vel egyeztetve alakította ki a koncertlátogatások aktuális rendjét. Úgynevezett „hibrid” koncertekre számíthat a közönség. Mit jelent ez? Az előadások többségét élőben is közvetíti és a Kodály Központ nézőterén is helyet foglalhat elsőként bérlettel rendelkező közönsége, de lesz a jegyvásárlók számára is megnyitott koncertje.

A zenekar vezetése hangsúlyozza, hogy annak érdekében nyitja meg óvatosan, lépésenként hangversenyeit a nagyközönség előtt, hogy a várt találkozások a zenekar és közönsége között biztonságosak legyenek, a zene felhőtlen élvezetéről szóljanak.

A Pannon Filharmonikusok a honlapján olvasható részletes tudnivalókkal, valamint egy információs videó közzétételével igyekszik a közönségét minden részletre kiterjedően tájékoztatni. „Mindenképpen azt javasoljuk, hogy előzetesen és alaposan tájékozódjon mindenki arról, hogy ő maga és családja mikor, milyen feltételekkel érkezhet a Kodály Központba! A kollégáink felkészültek a közönség fogadására, de szeretnék, ha senkit nem érne csalódás az ideérkezés után, mert csak itt derül ki, hogy jelenleg még nem léphet be a koncertterembe!” – emelte ki Graf Orsolya, a zenekar marketing és kommunikációs vezetője. Ő foglalta össze a zenekar honlapján megtekinthető kisfilmben is mindazt, amit 2021. májusától tudni kell.

A Kodály Központba jelenleg kétféle módon lehet belépni.

Egyrészt a zenekar jegypénztárának nyitvatartási idejében, azaz hétfőtől csütörtökig 10-18 óráig, pénteken 10-16 óráig. Ez esetben védettségi igazolvány nélkül, maszkban vehető igénybe a pénztári szolgáltatás, azonban jegypénztáranként egyszerre csak 1 fő tartózkodhat az épületben. Aki hétköznapokon 18.00 óra előtt érkezne a koncertre, a jegypénztári szolgáltatás szabályozása szerint léphet az épületbe.

A Kodály Központot 18.00 órakor kiürítik. Ekkor, azaz mindig 1 órával az adott rendezvény, koncert előtt már a rendezvényeket szabályozó rendeletek érvényesek. Ez a második belépési lehetőség a Kodály Központba, tehát a rendezvények ideje alatt. Ekkor a rendezvény helyszínére kizárólag lázmérést
és a Védettségi igazolvány (plasztik kártya) ellenőrzését követően lehet belépni.

Arra kérik a közönséget, hogy a gördülékeny beléptetés miatt mindenki hozza magával és készítse elő arcképes igazolványát (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél). A Védettségi igazolvány az arcképes igazolvány bemutatásával együtt érvényes, csak mindkét igazolvány együttes bemutatásával léphet be a közönség az épületbe. A Védettségi igazolványt és az arcképes igazolványt, valamint a bérletet a lázmérés után a főbejárat előtt hoszteszek fogják ellenőrizni.

Azt kérik a koncertlátogatóktól, hogy érvényes hangversenybérletüket hozzák magukkal és mutassák fel, ugyanis egyelőre a koncertek többségét csakis a bérletes közönség látogathatja.
Részletes tájékoztatást adott a zenekar konkrét koncertjeiről is.

2021. május 6-án 19.00 órakor Az úrhatnám polgár című hangversenyükre csak a Breitner-bérlettel rendelkezők érkezhetnek a Kodály Központba! Azonban a díjmentes élő közvetítésbe otthonról is bekapcsolódhatnak a zenekar honlapjáról elérhető linken keresztül.

Május 15-én 18.00 órakor az Újraéledt zene című előadásra csak a Pannonicum-bérlettel rendelkező nézőket várják, ezen az estén nem lesz élő közvetítés.

Május 30-án A magyar klasszikus zene napján, a Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a zenekar egykori állandó vendégkarmestere munkássága előtt tisztelgő koncertre vásárolhatóak belépőjegyek, de csak Védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be. A díjmentes élő közvetítésbe otthonról is bekapcsolódhatnak.

Június 9-én 19.00 órai kezdettel a Szavak nélkül című koncertre kerül sor, amelyet csak a Kodály/Breitner-bérlettel rendelkezők nézhetnek meg élőben a Kodály Központban. A díjmentes élő közvetítésbe bárki bekapcsolódhat.

A zenekar hangsúlyozta, hogy a koncertteremben nem helyreszólóan foglalhatóak el a bérletes helyek, hanem érkezési sorrendben a karzaton és az erkélyen lehet majd helyet foglalni. A földszintet lezárják, amire azért van szükség, mert a muzsikusok a színpadon maszkban és távolságtartással fognak játszani, közülük nem mindenki rendelkezik oltási védelemmel. A színpad és a közönség között távolságot tartanak.

Fontos megjegyezni, hogy a közönség tagjai számára a távolságtartás lehetőségét a nézőtéren nem tudják garantálni, az előtérben azonban ajánlják annak betartását. Felhívták a figyelmet arra, hogy a hangversenyek műsora és közreműködői a járványhelyzetre tekintettel megváltoztak. Zenekar és közönsége közös biztonsága érdekében arra kérik a közönséget, hogy csak abban az esetben menjenek el a hangversenyre, ha biztosak abban, hogy egészségben és biztonságban érezhetik magukat a Kodály Központban, és másokat sem veszélyeztetnek.

Az úgynevezett „hibrid” koncertek miatt, tehát amelyeket élőben is közvetítenek, felhívják a figyelmet arra, hogy a hangversenyenteremben állványon mozgatott és színpadi kamerák látványára kell számítani, ami azonban a zene élvezetét nem befolyásolja. A nézőtér azon részét, ahonnan a kamerák miatt nem lehet látni, lezárják.

Az online közvetítések miatt a koncert kezdési időpontja kötött. A beléptetési ellenőrzés a főbejárat előtt történik, és a ruhatár kötelező. Az időigényes belépés miatt kérik, hogy a szokásosnál érkezzen előbb a közönség, de arra figyeljenek, hogy 18.00 órakor a rendezvénykezdés miatt a házat kiürítik, így ha valaki 18.00 óra előtt érkezik, annak ki kell mennie, és újra be kell lépnie.

Egyértelművé tették, hogy a művészek nem jöhetnek a közönségtérbe, és a közönség tagjai sem mehetnek hátra a backstage-be a művészekhez.

Május 6-án tehát 19.00 órakor ingyenes élő közvetítés segítségével kapcsolódhat be a közönség a hangversenybe. Műsoron Richard Strauss Az úrhatnám polgár című zenekari szvitje, illetve Johannes Brahms III. (F-dúr) szimfóniája, vezényel Bogányi Tibor vezető karmester. A közvetítés a pfz.hu oldalról elérhető.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. részletes védelmi intézkedései és programjai a kodalykozpont.hu oldalon olvashatók.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 926 693 megtekintés

Videó: 49 086 425 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057750

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh