Miért vannak – és mit jelentenek – a tilalmi táblák a KRESZ-ben?

Ahhoz, hogy az egyre növekvő jármű- és gyalogosforgalom biztonságos legyen, nyilvánvaló, hogy szükség van szabályokra. Ezek egy része a KRESZ-ben szövegesen került rögzítésre, de az utakon leginkább a táblák közlik velünk a szükséges tudnivalókat.

A sokféle táblatípus mindegyikének megvan a maga szerepe, jelentősége – ezúttal a tájékoztató és tilalmi táblákkal foglalkozunk egy keveset…

Akik nap mint nap közlekednek Komlón, bizony elég érdekes dolgokkal találkozhatnak. Sajnos, a jogosítvánnyal rendelkező gépkocsivezetők egy része sincs tisztában azzal, hogy mi a különbség a „Várakozni tilos” és a „Megállni tilos” tábla közt – ebből pedig rengeteg szabálysértés következik…

Ezen írás keretében nem kívánjuk teljes részletességgel ismertetni a vonatkozó előírásokat (ezt mindenki megteheti otthon a KRESZ-könyvet fellapozva), azt azonban mégis szóvá kell tenni, hogy városunkban a „Megállni tilos” táblának nincs igazán becsülete.

A baj ezzel az, hogy ezek a táblák nem véletlenül kerültek oda, ahol vannak – és ha egyesek nem tisztelik a jelzőtábla előírását, azzal egyrészt veszélyhelyzetet teremthetnek, másrészt azt az üzenetet kommunikálják a többi járművezető felé, hogy ezek a táblák nem is annyira fontosak…

Sajnálatos módon vannak olyan autótulajdonosok, akik „sportot űznek” a tilosban parkolásból – és ami a legszomorúbb, hogy ezt következmények nélkül megtehetik!

Ugyancsak mindennapos (sőt, „minden órás”) látvány a belvárosban, hogy az egyirányú utcába a tilos oldalról hajtanak be egyes vezetők, vagy ha a behajtás rendben is történik, a kihajtáskor már figyelmen kívül hagyják a táblák előírásait.

Hogy ne a levegőbe beszéljünk: a Penny áruház parkolójának behajtási részén ott az „Egyirányú utca” tábla. Ez azonban nem izgatja azokat (óránként 5-6 sofőrt), akik ugyanarra hagyják el a parkolót, ahol behajtottak oda.

De a belváros egy másik igencsak forgalmas részén, a Piramis-ház mögötti parkolónál a gyógyszertár felől behajtva is ott van az „Egyirányú utca” jelzőtábla, míg a volt „Zengő Áruház” oldalánál ennek megfelelően „Behajtani tilos” tábla van kihelyezve.

Nos, ezeket a táblákat is naponta gépkocsivezetők tucatjai hagyják figyelmen kívül és haladnak a megengedett haladási iránnyal szemben.

Ugyanezen a szakaszon a taxiállomás közelében az úttest bal oldalán egy „Megállni tilos” tála van kihelyezve – nyilván nem ok nélkül. Mégis van olyan járművezető, aki naponta több órán át várakozik a tiltott területen – mintha a tábla ott sem lenne.

Ugyanezt tapasztalhatjuk Szilvásban, a Függetlenség utca felső szakaszán a volt Piknik étterem előtti szakaszon (ráadásul itt még azt is megengedik maguknak egyesek, hogy az úttest bal szélén hagyják autójukat).

Ha már az egyirányú utcák rendjével foglalkozunk, akad egy-két „érdekes” helyszín is a városban.

A Zrínyi téren például két olyan rövid szakasz is található, ahol (elvileg) egyirányú forgalmat képzeltek el a döntéshozók…

Csakhogy a táblák kihelyezése, illetve láthatósága (és ezzel felismerhetősége) enyhén szólva kifogásolható! (Az egyik oldalon a behajtás felőli oldalon hiányzik az „Egyirányú forgalom” tábla, míg a másik ágon, a tiltott oldalon kihelyezett tábla „láthatatlan”, mert a színei teljesen lekoptak).

Márpedig így nem igazán várhatjuk el (főleg a helyismerettel nem rendelkező sofőröktől), hogy a megfelelő haladási irányt válasszák.

Ugorjunk egy kicsit és látogassunk el Szilvásba. Az Alkotmány utca SPAR áruház előtti szakaszán akár fentről, akár lentről haladunk az útszakaszon, találkozhatunk egy-egy besorolás rendjét jelző táblával.

Nos, ezek teljesen értelmetlenül díszelegnek ott immár több éve! Ezeknek a tájékoztató tábláknak ugyanis az a funkciójuk, hogy tudassák a járművezetőkkel: a következő útkereszteződésben melyik forgalmi sávból melyik irányba kanyarodhatnak. Csakhogy itt nincsenek felfestve a forgalmi sávok! De ez talán a kisebbik baj.

Ennél nagyobb probléma, hogy a jelzések „hamis” információkat közölnek – ugyanis az említett kereszteződésekben bárki bármelyik irányba kanyarodhat.

És végül feltehetünk egy találós kérdést is. Vajon ki tudja, mit jelent a képen látható KRESZ-tábla?


A megfejtés: így, ahogy látható, semmit! Ha azonban akadna valaki, aki megigazítaná, helyére tenné az elmozdult „háromszöget”, mindjárt világos lenne a jelentése…

És ugyancsak „igazítani kellene” az Attila utca alsó végén kihelyezett „Várakozni tilos” táblán is. Jelenleg ugyanis csak a Szilvás felől érkezők látják (ráadásul nekik az úttest bal oldalán) rájuk viszont értelemszerűen nem vonatkozik. Vonatkozna viszont a Bocskai utca felől jövőkre – de ők csak a tábla hátulját látják…

Nyilván folytathatnánk még a sort, hisz Komló közúthálózata elég hosszú ahhoz, hogy rengeteg tábla szabályozza a forgalmat – ha esetleg olvasóink látnak, tapasztalnak hasonló anomáliákat, kérjük osszák meg velünk észrevételeiket.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 706 079 megtekintés

Videó: 48 919 799 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025702

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh