Jövőnk gyökerei címmel kiállítással tisztelegnek Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató előtt. A tárlat 2021. november 17-én, szerdán 16 órakor nyílik meg a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán.

Andrásfalvy Bertalan 90. születésnapjára rendezett kiállítás az ünnepelt népművészeti tárgyú kutatásait mutatja be. Megismerhetjük a néprajzi gyűjtőutak miliőjét, a népzene- és néptánckutatás munkamódszerét, és gyűjtéseken készült felvételek páratlan darabjait. A kiállításból feltárulkozik Andrásfalvy Bertalan évtizedek során kiérlelt népművészet koncepciója, amely kutatása tárgyát nem formai és stiláris szempontok, hanem emberi és társadalmi szükségletek alapján vizsgálja. A népművészet – elgondolása szerint – nem öncélú, és alapvetően nem színpadra szerkesztett alkotások tárháza, hanem az egyén kiteljesedésének és külvilágra adott reakcióinak a tükörképe, de a társadalmi és gazdasági változások érzékeny közege is.

A kiállítás eddig soha ki nem állított népművészeti tárgyak (szőttesek, főkötők, viseletdarabok), és eddig közöletlen filmek, fotók, térképek, és a gyűjtések során készült dokumentációk segítségével hozza közelebb magát az ünnepeltet, és a népművészetről alkotott képét. A kiállítás azon intézmények közös vállalkozása, amelyek Andrásfalvy Bertalan szakmai életének legfontosabb állomásai voltak.

A tárlat 2022. március 1-jéig tekinthető meg a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) keddtől szombatig 10 és 16 óra között.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 099 053 megtekintés

Videó: 48 324 510 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923966

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh