A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén a 42. helyen végzett a környezettudatos egyetemek csaknem ezer intézményt számláló világrangsorában, és ezzel megmaradt a "legzöldebb hazai egyetemnek" - jelentették be a baranyai intézmény vezetői a PTE fenntarthatósági eredményeit és jövőképét bemutató szerdai sajtótájékoztatójukon.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kurátora, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító és tiszteletbeli elnöke közölte: az UI GreenMetric World University Rankings nemzetközi rangsorában - környezeti ambícióinak és a hozzájuk kapcsolódó erőfeszítéseknek köszönhetően - évről évre képes volt előrelépni a baranyai egyetem.   

Elmondta: a PTE a világ "zöld egyetemeinek" élmezőnyében - 956 egyetem részvételével - a 42. helyen végzett, és a magyar egyetemek között - a tavalyi eredményhez hasonlóan - ismét a legjobbnak bizonyult.   

A PTE jó helyzetből indul, amikor az egyetemi modellváltást követően az intézmény karakterét szeretné kialakítani - vélekedett Szili Katalin. Ebben - fűzte hozzá -, a környezetvédelmet, a fenntarthatóságot és a társadalmi, szociális célokat szolgáló intézkedések kiemelt szerepet játszanak majd.   

Szili Katalin beszámolt arról, hogy készül a PTE fenntartható fejlődési stratégiája, amely meghatározza a következő évek intézkedéseit, programjait és a megyeszékhelynek, Baranyának és a régiónak is példaként szolgálhat.   

Decsi István, a PTE kancellárja azt mondta, sokéves kitartó munka van a mögött, hogy a világ nyolcvan országának csaknem ezer egyeteme között a pécsi a top 50-be került, hozzáfűzve: a cél, hogy a következő években a legjobb 20 közé kerüljön.   

A PTE fenntarthatósági intézkedései közül kiemelte: évente 4000 köbméter uszodai vizet hasznosítanak újra, PET-palack-mentessé tették az intézményt, csaknem másfél ezer biciklitárolót hoztak létre, hibrid és elektromos meghajtású szolgálati járműveket állítottak szolgálatba, az épületeikben felhasznált energia 60 százaléka pedig megújuló forrásból érkezik.    

Kulcsár Tünde, az intézmény Zöld egyetem programkoordinátora felhívta a figyelmet arra, hogy a PTE  - más elismerések mellett idén megszerezte a "Kerékpárosbarát munkahely - közintézmény-kategória" győztese címet is.     Megemlítette: az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljához és a nemzeti fenntarthatósági stratégiához kapcsolódva középtávú stratégiát készítene és ebben számítanak hallgatóikra, oktatóikra is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 705 714 megtekintés

Videó: 48 919 249 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025613

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh