Az autóiparban és a repülőgépgyártásban használt kompozit anyagok aprólékos megmunkálására alkalmas lézeres munkaállomást fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 60 millió és az Európai Bizottság közel 20 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés nemzetközi együttműködésben zajlik a PTE, a magyar R&D Ultrafast Lasers Kft., továbbá német és osztrák ipari cégek, valamint a Bécsi Műszaki Egyetem kutatóinak részvételével.

A fejlesztés eredményeként 2,1 mikronos hullámhosszon működő, kombinált szállézeres és szilárdtestlézeres technológián alapuló lézeres munkaállomás jön létre.

Az új eszközt az autóiparban és a repülőgépgyártásban használt kompozit anyagok mikromegmunkálására használhatják a későbbiekben, emellett a kutatásnak köszönhetően az ipari mérő- és biztonságtechnikai rendszerek további fejlesztését is megalapozhatják - olvasható a PTE közleményében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 657 462 megtekintés

Videó: 48 862 864 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7017221

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh