Október 18-án a Japánban található Fukushima-1 atomerőműben kétszer is a sugárzási szint jelentős emelkedését észlelték a talajvízből vett mintákból. A trícium koncentráció például a megengedett 6,5 ezerszerese. Ez eddig a legsúlyosabb észlelt eset a nukleáris erőmű körzetében. Továbbra is súlyos probléma marad a Fukushima-1 radioaktív vizének a szivárgása.

Már több területen észleltek nagyon erős sugárzást a Fukushima víztároló tartályai közelében, amelyekben több száz tonna különböző mértékben radioaktív víz gyűlt össze. A terület, ahol a reaktorok aktív zónájának összeomlása történt, továbbra is nyitott marad. Ezt a területet folyóvízzel hűtik. Igor Osztrecov, a nukleáris energia szakértője nyilatkozott erről:

A víz beáramlik, valahol pedig tárolni kell azt. Konténereket helyeztek el ott, folyamatosan újabbakat hoznak, feltöltik őket. Nagy mennyiségű víz természetesen félremegy. Nemrég volt egy eset, amikor a munkások valamit rosszul csináltak és sok víz folyt ki. Készítettek egy 100 méter mély gátat, a talajvíz azonban mélyebbre megy és minden az óceánba kerül. Japán nem birkózik meg a feladattal, nemzetközi riadót kell hirdetni.

Az állomás üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (TEPCO) képtelen szabályozni és felügyelni azt, hogy mi történik a nukleáris üzemben – állítja Vlagyimir Szlivjak, az Ökovédelem nemzetközi környezetvédelmi csoport társelnöke:

A cég reakciós üzemmódban működik, amikor történik valami, akkor kezdenek el gondolkozni azon, hogy mihez kezdjenek. A helyzetet nem uralják. Bármi megtörténhet ott, a mostaniaknál sokkal súlyosabb problémák is. A sugárzás megugrása pedig vélhetően a radioaktív víz újabb szivárgása.

A TEPCO cég folytatni kívánja a talaj fertőtlenítését, hogy megakadályozzák a sugárzás bejutását a talajvízbe. A víz és a talaj radioaktív fertőtlenítése, a nukleáris erőművekben nagy mennyiségben felhalmozódó radioaktív hulladékok kezelése továbbra is összetett feladat – jegyezte meg Igor Osztrecov:

Az egyetlen mód a párologtatás, ami viszont nem radikális módszer, mivel sok minden hátra marad. Megbízható technológia egyelőre nincs. Léteznek fejlesztési fázisban lévő, gyorsítókkal történő fertőtlenítő technológiák.

A tudósok az ún. tórium energia fejlesztésében látják a probléma megoldását. Ez az összes nehéz elem elégetése gyorsító segítségével. Az atomenergia jövőjét, továbbá a Fukushimai atomerőmű következményeinek megszüntetését várhatóan október végén vitatják meg az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet nemzetközi konferenciáján.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Fukushima fejezi be az emberiség ámokfutását? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 950 megtekintés

Videó: 48 284 451 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919216

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh