Egyre több szélsőséges iszlamista utazik Európából Szíriába, hogy csatlakozzon az Aszad-rezsim ellen harcoló felkelőkhöz - írta a Der Spiegel német titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva.

A német hírmagazin a vasárnap megjelent számában azt írta, hogy a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) becslése alapján 2012 vége óta 250-ről 1000-re emelkedett a felkelőket segítő európai iszlamisták száma. Belgiumból és Koszovóból például egyaránt 150-150, Nagy-Britanniából pedig 90 önkéntes utazott Szíriába.

Az ország északi részén működik egy "német tábor", ahol a Németországból érkező önkénteseket várják. Eddig nagyjából kétszázan keltek útra, vagy érkeztek meg a táborba, ahol valószínűleg katonai kiképzést is kapnak. A német belső elhárítás - a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) - szerint azt nem tudni, hogy közülük hányan harcolnak fegyverrel Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen, arra viszont számos jel utal, hogy sokan a felkelők propagandaoffenzíváját segítik.

A BfV szerint iszlamista lázadó csoportok azt tervezik, hogy felállítanak több úgynevezett sajtóközpontot, amelyek német nyelven népszerűsítik a szíriai "szent háborút" közösségi oldalakon és videomegosztó portálokon. Ez a tevékenység a felkelőkkel rokonszenvező németországi csoportok további radikalizálódásához vezethet, és komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent a fronton megedződött önkéntesek visszatérése is - áll a BfV titkos minősítésű jelentésben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4382560

Jelenleg az oldalon

13
Online