Hatékonyabb, fenntarthatóbb és környezetkímélőbb lehet a termálvizek kezelése egy új technológiának köszönhetően, amelyet a Mecsekérc Zrt. vezetésével, a Rotaqua Kft., a Kőmérő Kft., valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) partnersége mellett fejlesztettek ki - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 1,5 milliárdos támogatásával megvalósuló program keretében egyedülálló technológiai fejlesztés valósult meg, amely segíti a termálvizek védelmét a geotermikus energiatermelés fenntarthatóbbá tételével.   

Ismertették: a geotermikus energiatermelés során a földtani tározókból kinyert termálvizet ugyanazon vízadóba sajtolják vissza. A szakemberek e folyamat hatékonyabbá tétele érdekében dolgoztak ki egy hosszú távon is működőképes rendszert a program keretében.   

A tájékoztatás szerint a fejlesztés eredményét főként a geotermikus energia fűtési célú hasznosítását végzők -  többek között üvegházi kertészettel foglalkozó agrárvállalkozások, települések és közintézmények és más gazdasági vállalkozások - alkalmazhatják.   

Kiemelték, hogy a fejlesztés a földtudományi iparban dolgozók álláshelyeinek megtartását, míg a megújulóenergia-ágazatban tevékenykedők számának növelését szolgálja,  és hozzájárul a hazai termálvízkincs megőrzéséhez, fenntartható hasznosításához, valamint a geotermikus energia környezettudatos termeléséhez.   

Az 1955 és 1997 között uránérc-bányászattal foglalkozó Mecsekérc kiemelt szakmai területe a geotechnika, a geológia, a hidrogeológia, a geofizika, a geodézia, az energetika, a környezetvédelem és rekultiváció, illetve a térképészet és a talajmechanika.   

A nyilvános cégadatok szerint a 120 dolgozót foglalkoztató Mecsekérc Zrt. 2021-ben több mint 3,73 milliárd forint nettó árbevételt ért el 35 millió forint nyereség mellett. Tavalyelőtt 1,5 milliárd forintos nettó árbevétele és 567 millió forintos vesztesége keletkezett.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 060 megtekintés

Videó: 47 970 272 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887731

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh