A Magnus Aircraft Zrt. távol-keleti stratégiájának részeként, az idén megalapított Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing Company - a Magnus Aircraft Zrt. kínai leányvállalata -, a kínai típus engedély megszerzését követően nagyberuházásról szóló szerződést kötött a kínai Wuxi város, Huishan kerületi népi kormányával, az Óbudai Egyetem, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével.

A nagyberuházási szerződés értelmében egy bemutatóterem, három üzemegység (kompozit-, repülőgép összeszerelő- és karbantartó üzemegység) és az Óbudai Egyetem közreműködésével egy fejlesztési központ (Kínai-Magyar High-Tech Fejlesztési Központ) valósul meg.

A kínai Wuxi város, Huishan kerületi népi kormánya, az Óbudai Egyetem, valamint a Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing Company közösen indítja el azt az országhatárokon átívelő stratégiai együttműködést, amely megújítja és új szintre emeli a Kína és Magyarország közti technológiai együttműködési kapcsolatokat.

Az együttműködők célkitűzése, hogy egy eredményesen prosperáló, a kínai és a magyar piac kiemelt iparágait (úgy, mint légiközlekedés, energetika, építőipar, vasúti közlekedés stb.) támogató közösséget hozzon létre, amely segíti a vállalkozások kommunikációját, a technológiai változások lebonyolítását, újabb innovációs és üzleti projektek megvalósítását, valamint a kapcsolódó iparágak high-tech technológiáinak, berendezéseinek, illetve szakértőinek és tehetségeinek szabad mozgását a két ország között.

Az együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetem számára is stratégiai jelentőséggel bír. Magyarország kiemelkedő műszaki felsőoktatási intézményének nemzetközileg is elismert kutatóival csatlakozik, többek közt a légi járművekben alkalmazott élvonalbeli technológiák integrálásával. A megállapodást egy előszerződés előzte meg, ami 2022. július 20-án került aláírásra. A felek rögzítették az együttműködés stratégiai elemeit, valamint biztosították elkötelezettségüket a két ország szakipari együttműködésének, valamint a kínai légiközlekedés előremozdításának érdekében.

A stratégiai együttműködés nagy mérföldkő a vállalat termékeinek távol-keleti piacra lépési stratégiájában, valamint a Magnus Aircraft Zrt. történetében egyaránt. A résztvevők célkitűzése, hogy egy olyan nagyvállalati környezetet hozzanak létre, amelyben a Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing Company a kínai piacon meghatározó szerepű repülőgép gyártó vállalattá váljon.

Ennek érdekében 88,39 millió euró összértékű beruházás valósul meg. Az épületkomplexumok összalapterülete 18 000 m 2 , amely 200 hektár iparterületen valósul meg.

A létrehozott egységekben a vegyesvállalat összesen 300 munkahelyet biztosít, a magyar kollégáknak vezető szerepet, mások mellett az Óbudai Egyetem kutatóinak pedig fejlesztési lehetőségeket.

A vegyesvállalat a projekt megvalósításával olyan kompetenciákat és kapacitást hoz létre, mellyel várhatóan kilenc év alatt összesen több, mint 2 800 magyar fejlesztésű Fusion repülőgép és több, mint 400 db négyüléses repülőgép gyártására és értékesítésére képes.

A kapcsolódó szolgáltatásokkal együttesen várhatóan 16 milliárd RMB árbevételt realizál, mellyel közel 7 milliárd RMB adózás előtti nyereséget tudhat majd magáénak.

A távol-keleti stratégia és az együttműködés részeként a Kínai-Magyar High-Tech Fejlesztési Központ alapító nyilatkozata is aláírásra került.

A teljes projekt megvalósulása a magyar repülőgépgyártás, valamint a két ország együttműködésének egyedülálló mérföldköve lesz.

Forrás: Magnus Aircraft Zrt.

Magnus Aircraft Zrt.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 863 megtekintés

Videó: 47 972 899 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887931

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh