Rekultiválják a Komló és Pécs-Vasas közötti budafai meddőhányót, a munkát a napokban kezdte meg a Pannon Hőerőmű Zrt.

A társaság csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a mecseki szénbányászat során több millió köbméter meddő kőzetet helyeztek el az egykori szénszállítási útvonal mentén található völgyben. A főként a Mecseki Szénbányák mélyművelésű bányáiból származó meddőt tartalmazó depónia 53 hektáros területének tájrendezését kétharmad részben az államnak, harmadrészben a bányavállalkozónak, a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek kell elvégeznie.

Hozzátették, hogy a hatósági előírás szerint a munkát 2018-ig kell befejezni. A Pannon Hőerőmű fővállalkozója a nem őshonos növényzet kivágásával már a napokban hozzálátott a cégre eső 13,4 hektár, azaz mintegy 25 futballpályányi rész rendezéséhez.

A kivitelezés során 50 ezer köbméter termőföld szétterítésével 35 centiméter vastag földtakarót alakítanak ki a meddőhányón, hogy az egyenletes felületnek köszönhetően a csapadék akadálytalanul juthasson a vízgyűjtőkbe, a táj pedig egységes képet mutasson.

A hőerőmű által megrendelt munkálatok mintegy 50 millió forintba kerülnek, és gyepesítéssel, növények, fák ültetésével négy hónapon belül befejeződnek. A meddőhányó fennmaradó, mintegy 40 hektáros részének rendezését a jelenlegi tervek szerint az év második félévben kezdi meg a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Kft.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 638 869 megtekintés

Videó: 48 837 627 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7011760

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh