Az elmúlt évtizedekben mélyművelésű bányáiból élő Komló városának az iparág hanyatlásával komoly gondokkal kell megküzdenie. A magas munkanélküliséggel szemben a városvezetés energiaracionalizálással, munkahelyteremtéssel és a helyi fiatalok Komlón tartásával kíván fellépni - a Rádió Orient műsorában Polics József polgármester, országgyűlési képviselő mutatta be Komló lehetőségeit.

Komló városának létét, gazdasági helyzetét a mai napig erősen befolyásolja a 11 éve bezárt mélyművelésű bánya. Az iparág elhalását krízisként élte meg a település, a helyi munkanélküliségi ráta jelenleg is magas. Szerencsére a foglalkoztatás bővítés törekvésében a kormányzat is partner, a nemzeti közfoglalkoztatás rendszere az előremutató megoldások egyik legfontosabbja - összegezte a Rádió Orient műsorában Komló gazdasági helyzetét Polics József polgármester, országgyűlési képviselő.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában a polgármester kiemelte, a település legfontosabb feladata a szerkezetváltás: az emberek gondolkodásának és a városvezetés által képviselt irányvonal átalakítása. „Megújuló energiával működő, hatékony intézményrendszert kívánunk kialakítani. Ennek érdekében folyamatos tárgyalások történnek egy megújuló energiához kapcsolódó cég Komlóra településéről. A beruházás rekordgyorsasággal halad előre. Az energiaracionalizálás útján továbbhaladva a helyi Solar Energy Systems Kft. által gyártott napelemeket is fel kívánjuk használni. Emellett számos programmal, pályázati felhívással, közbeszerzéssel haladunk a megújuló energiából táplálkozó Komló kialakítása felé” - mutatta be a város által képviselt új irányvonalat a polgármester.

Komló vezetése rájött, hogy hiába a kormányzati támogatás, a foglalkoztatás sürgető problémája csak a helyi vállalkozók bevonásával enyhíthető. A nehéz gazdasági helyzet megoldása érdekében az önkormányzat a Városházán fogadta a legnagyobb helyi cégeket. A folyamatos konzultáció mellett a városvezetés a foglalkoztatás bővítési rendelet megalkotásával, továbbá egy 20 millió forintos keret elkülönítésével segíti a helyi munkaadókat, munkavállalókat. Az új értéket létrehozó vállalkozások támogatása mellett az új foglalkoztatóknak a bérleti díj elengedésére is lehetőség nyílik. Többek között a Solar gyár is így jutott térítésmentesen földterülethez - emelte ki az önkormányzat foglalkoztatás élénkítő lépéseit a közigazgatási rádió vendége.

A munkahelyteremtés mellett a város további célkitűzése a fiatalok megtartása - hangsúlyozta Komló első embere. A fiatalok a város jövőképét és életképességét biztosítják. A település oktatási intézményrendszere adott, a pedagógusháttér megfelelő, a város és a végrehajtók közötti kapcsolat naprakész és élő. Az iskolák különböző kreatív műhelyei, továbbá egy aktív közösségi ház alapozza meg az ifjúság lehetőségeit a városban. A számukra biztosított további fejlesztési irányokat tartalmazza a városvezetés által elkészített gyermek és ifjúsági koncepció.

„Komló városa igyekszik a fiatalok mellett a nagycsaládosokról és az idősekről is gondoskodni. A támogatást kapók körét kibővítettük: a helyi rendeletet a lakásállomány alapterületéhez és a jövedelmi helyzethez igazítottuk. A nagycsaládosok adósságrendező törekvéseinek segítése mellett az idős korosztályt sem hanyagoljuk el. A három helyi szociális otthon működésében a költséghatékonyság növelése érdekében változások várhatóak, azonban a bentlakók ebből semmit sem fognak érzékelni” - mutatta be a helyi szociális hálót Polics József.

A polgármester kiemelte, a városvezetés komolyan ellenőrzi a közmunkaprogramot: aki nem végez munkát, az kikerül a rendszerből. A szigorúság indokolt, mivel a munkára szoktatás és az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérés csak az elvárások teljesítésével lehet eredményes. Felelősséget kell vállalnunk a közmunkaprogramért, hiszen enélkül az egész projekt értelmét veszti.

Komló városa csodálatos természeti adottságokkal bír. A „Virágos Komló” elnevezésű mozgalom az internet előtt gubbasztó embereket kívánja megmozgatni. A program célja, hogy mindenki érdekelt legyen saját lakókörnyezetének alakításában, szépítésében - emelte ki a polgármester.

A közigazgatási rendszer átalakításában a járási struktúra kiépítése még nem végleges - reagált a területi közigazgatás újjászületését firtató kérdésre a Rádió Orient vendége. Mint hozzátette, nem valószínű, hogy a komlói kistérség mind a 19 települése azonos helyre fog kerülni a járási székhelyek kialakításakor, azonban Komló jelenlegi vezető szerepe várhatóan a jövőben is megmarad.

Forrás: OrientPess Hírügynökség

Az adás itt meghallgatható: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 372 818 megtekintés

Videó: 38 597 616 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5898945

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh