Újabb jelképpel vált teljesebbé Komló bányászhagyományait őrző emlékhely a belvárosban. A Komlói Napok keretében avatták fel – történelmi adósságot pótolva – a komlói bányászatnak emléket állító Borbála-zászlót.

A Hotel Békesziget épülete előtt, a Bányász Márkák Emlékhelyénél került sor az újabb bányászati jelkép, a Borbála-zászló avatására.

A bányászzenekar közreműködésével megtartott ünnepségen Korbuly István bevezetőjét követően, Jégl Zoltán önkormányzati képviselő a hagyományos „Jó szerencsét” köszöntéssel üdvözölte a szépszámú emlékezőt. Ünnepi gondolatai között a tiszteletadás és az emlékezés színterének nevezte a helyet, mely most – az összefogás szép példájaként – egy újabb jelképpel gazdagodhatott. A szónok rámutatott, hogy egyenként gyengék, kiszolgáltatottak, könnyen sebezhetők vagyunk. Majd folytatta: – Mivel már nemcsak szenünk, hanem zászlónk is van, sorakozzunk fel mögé.

Kispál László képviselő, a Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület elnöke, az avatóünnepség házigazdája úgy érzi, hogy a zászló felállításával régi adósságot törlesztettek a bányásztársadalom felé. Hozzátette, hogy ez egy civil elhatározás eredménye, melynek résztvevői a hagyományőrzést is lobogójukra tűzték.

Kispál László jelezte, újabb elemmel szeretnék bővíteni az emlékhelyet. A Borbála ünnepségekre tervezik a zászló ünnepi változatának bemutatását, amely talán méltó helyet kap a városi, az EU-s és a nemzeti jelképeink mellett. Szó esett egy interaktív hely kialakításáról is, ahol korabeli felvételek segítségével a komlói bányászat egykori pillanatait szeretnék visszaidézni az emlékezők számára.

Forrás: komlo.hu

Az eseményen készült riportunkat itt tekintheti meg: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 374 826 megtekintés

Videó: 38 600 772 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5899040

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh