A nemzetközi energiapolitika a magyar kormányt is arra ösztönözi, hogy a nagy mennyiségben és jó minőségben található mecseki kőszén újra feltárásra kellene, hogy kerüljön.

A Nagymányokon megnyitott külszíni bányászat már napjainkban is kiszolgálja a környék lakosságát. Az „aknaszénnek” nagy a keletje a környéken, hiszen kalóriaértéke nagyon jó és viszonylag olcsón jutnak hozzá a térség lakói a kisebb keresetűek és a fóliások viszik.

Verbőci József a Calamites Kft. ügyvezetőjének véleménye szerint megtették az első lépéseket a környék bányászatának újraindításához és a kormányzat hozzáállása is kedvező a tervek tekintetében. Polics József országgyűlési képviselő is folyamatosan konzultál a mecseki kőszén újra bányászatáért, mindenben segíti munkánkat – mondta az ügyvezető.

A jelenleg rendelkezésre álló területen a kitermelésre kerülő szénmennyiség kb. 260 millió tonna, de terveik között van a Máza-dél elindítása is ahol mélyművelési bányák beindításával lehetne a kőszenet a felszínre hozni. Itt 2000 tonna/napos termelésre lehetne számítani a két bányászterületről, Váraljáról és Mázáról.

Ha az országos akarat és a jelenlegi bányászat akarata találkozik, akkor 2017-ben megkezdődhet a térségben a nagyüzemi bányászat.

Ez természetesen a környék fellendülésével is fog járni, mivel a vállalkozók régi színében akarják látni a mai korszerűbb bányászatot, meg akarják adni újra a bányászat becsületét. Ez Komló vonatkozásában is újra a bányászat fellendülésével is járhat, bár a komlói bányák megnyitásával nem számolnak, mivel azok megnyitása egyenlőre nem rentábilis, de ha az energiahordozók nemzetközi ára olyan magasba kúszik, akkor ezt is fontolóra kell venni.

Természetesen a komlói bányászoktatás is újra előtérbe kerülhet. A vállalkozó szektor tervezi egy tanbánya megnyitását is, ahol a jövő bányászainak gyakorlati oktatására kerül sor.

Természetesen ezek megvalósításához kormányzat és EU-s segítség is kell, de a mai világ fosszilis energiaárai szinte biztos, hogy a kormányunkat is belátásra fogják késztetni és Komló és térsége újra lendületet kap.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 363 860 megtekintés

Videó: 45 444 943 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6379674

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh